На 9 декември, понеделник, е премиерата на книгата Фауда. Колапсът

...
На 9 декември, понеделник, е премиерата на книгата Фауда. Колапсът
Коментари Харесай

Мохамед Халаф представя книгата си Фауда. Колапсът на Близкия изток

На 9 декември, понеделник, е премиерата на книгата " Фауда. Колапсът на Близкия изток " от журналиста Мохамед Халаф.

Този алманах със публикации и изявленията е най-точният барометър за процесите на нашето време - политически, обществени, религиозни, почнали в Близкия изток и обхванали целия свят.
Само преди няколко години под манифеста " Арабска пролет " държавния ред в този район бе подложен на жестоки тествания, а вълните на насилието и фанатизма доближиха и до европейските столици.

На арабски думата " фауда " значи безпорядък. От него се роди и апокалиптичната фигура на " халифа " Абу Бакр ал-Багдади с неговата " Ислямска страна " на джихадистките главорези.

Мохамед Халаф е един от първите политически изгнаници, пристигнал от брега на река Тигър в София през далечната 1978 година. Сякаш изпреварил идващите произшествия, той се трансформира в най-компетентния им анализатор. В публикациите му, оповестени в тази книга, се слагат парливи въпроси. Какво се случва? Кой е отговорен? Защо се стигна до тук? Какво следва? Авторът ни показва освен политически прочит на протичащото се, само че и разсъжденията си за цивилизационните корени на " арабското изключение ".

Мохамед Халаф приключва Багдадския университет през 1974 година В продължение на три десетилетия работи като публицист в иракски, арабски и български медии. През 1978 година, когато баасисткият режим на Саддам Хюсейн ускорява репресиите против интелигенцията и постанова тотална цензура, Халаф бяга от Ирак и се открива в България. През идващите години е сътрудник на кувейския вестник " Ал Уатан ". Редовно разгласява разбори за Балканите и в арабските вестници " Шарк ал-аусат " и " Ал Хаят ", издавани в Лондон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР