На 9 декември от 11 ч. до 16 ч. в

...
На 9 декември от 11 ч. до 16 ч. в
Коментари Харесай

Сбогуваме се с Кралицата на българската комедия Стоянка Мутафова

На 9 декември от 11 ч. до 16 ч. в Сатиричния спектакъл ще бъде поклонението пред тленните остатъци на огромната българска актриса Стоянка Мутафова.
Аплодираната от генерации българи и чужденци, Кралицата на българската комедия, Г-жа Стихийно злополучие, както постоянно я назоваха, умря на 6 декември на 97-годишна възраст след тежко и дълготрайно боледуване.
На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната интензивно играеща на сцената актриса.
С изключителна сила, постоянно с усмивка на разположение и ужасно възприятие за комизъм, Стоянка Мутафова бе на сцената повече от 70 години. Първата ѝ роля е още от 1945 година, когато играе прислужница в пиеса на Молиер.
" Кралица на българската комедия ", „ Фурия “, „ ураган “ и „ госпожа Стихийно злополучие “ са единствено няколко от множеството имена, които ѝ е дала публиката през продължителната ѝ кариера.
Мутафова в не едно изявление е споделяла: „ Мечтата ми е в никакъв случай да не стана естествена “.
„ Родена аристократка, шут - по предопределение... Една от най-големите Дами в българския спектакъл... Жена – история, освен по висотите на своя разсъдък, а и като създател, спомогнал за основаването на Сатиричния спектакъл и неговия образ... ”. С тези думи от обичаната ѝ Сатира се сбогуват с най-голямата си звезда.
" За мен този спектакъл (Сатиричният) е кажи речи всичко ", показа Мутафова през 2012 година, когато чества 90-годишен празник.
" Не усетих по кое време се изтърколи моето столетие… Шарено и цветно беше то, наситено с огромни събития, с огромни персони към мен. Винаги го поздравявам с " Добър вечер ", само че е рано да му кажа " Лека нощ " … Имах един кюнец като дете, криех го под леглото, и вечер гледах през него като през телескоп. Бях си набелязала няколко небесни тела и си фантазирах какво ли е там. Баща ми на смешка ме наричаше " Пътник сред звездите ".
Аристократката на българската сцена, с тези думи я разказа нейният другар и сътрудник артистът Славчо Пеев.
„ Стоянка беше човек и актриса, която притежаваше неповторими качества. Стоянка можеше да поддържа връзка както в живота, по този начин и на сцената с многочислената си вярна аудитория “, съобщи Пеев пред БГНЕС.
„ Преди всичко тя беше необикновено ерудирана и затова тя направи огромни функции на по-обикновени и необразовани хора. Без тази нейна осведоменост, тези функции в никакъв случай нямаше да се трансформира в емблематични “, сподели още той, визирайки Баба Гицка и доста други превъплъщения на актрисата.
Славчо Пеев вечно ще резервира прелестни мемоари за Стоянка от взаимните им турнета по страната. „ Стоянка беше човек живот, постоянно доста витална. Когато бяхме изтощени от дългия път или след следващата пиеса, тя ни крепеше и вдигаше в този живот. Стоянка беше неповторима жена, доста огромен човек, към този момент няма такива като нея “, спомня си Славчо.
Голям дял в живота на Стоянка Мутафова има нейният сателит в живота обичаният от всички Нейчо Попов, който си отиде през 1974 година „ Великият Нейчо Попов имаше огромно значение в живота. Той също беше неповторима персона. Стоянка постоянно си спомняше за него с доста топли думи “, съобщи Славчо Пеев.
През всичките си години на сцената Стоянка Мутафова в никакъв случай не е имала дубльорка. За своите функции тя постоянно е била единствена изпълнителка. В театралната си история, и това може да се ревизира в Сатиричния спектакъл, Мутафова е била заместена от друга артистка на 30 ноември 2016 година, поради постъпване в болница два дни преди зрелище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР