На 9 декември честваме Зачатие на Света Анна, а днес,

...
На 9 декември честваме Зачатие на Света Анна, а днес,
Коментари Харесай

Да почерпят Анна, Анка, Ани, Анани

На 9 декември честваме Зачатие на Света Анна, а през днешния ден, 25 юли, църквата отбелязва Успение на Света Анна. Имен ден честват Анна, Анка, Ани, Анани.

Св. Анна е била потомка на Аароновия жанр и е родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Според библейските сказания светицата се приема и уважава като един от главните християнски знаци на майчинството.

Българите назовават празника Лятна Света Анна. Той е публикуван в региона на Западна България и Родопите, изключително в Асеновградско. Там одобряват, че Лятната Света Анна бележи края на лятото, написа dariknews.bg.

Светицата се уважава най-много от дамите като настойничка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника се съблюдават строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

На празника бременните дами и младите булки отиват на църква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата.

След края на църковната работа майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, с цел да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от " огън " - висока температура и тресчица.

В Западна България на празника се правят разнообразни дейности против магьосници, бродници и житомамници, които " обират " непознатото изобилие. Стопаните отиват да преспят на нивите си, с цел да попречат на злосторниците да откраднат житото им.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР