На 9 август 2017 г. бе издадено официално разрешение от

...
На 9 август 2017 г. бе издадено официално разрешение от
Коментари Харесай

Зелена светлина за зареждане с гориво на трети блок в АЕЦ „Тянван“

На 9 август 2017 година бе издадено публично позволение от Националната администрация по нуклеарна сигурност на Китай (NNSA) за зареждане на нуклеарно гориво в реактора на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ. Енергоблокът се построява в китайската провинция Дзянсу със съдействието на Групата компании ASE. Разрешението бе получено след в детайли разглеждане на квалифицирания преди този момент Окончателен доклад на обосновката за сигурност (FSAR) и провеждането на три кръга договаряния с надзорния орган на Китай.

"В близко бъдеще стартира стадият на физическото пускане – в реактора ще бъде заредена първата касети ", съобщи шефът по планове в Китай от АО ИК "АСЕ” Алексей Баник. Общо в реактора следва да се заредят 163 касети. "След привършване на зареждането на гориво и осъществяването на всички нужни действия за въвеждане в употреба, ще последва излизане на минимално контролируемо равнище и след това - енергийно пускане – включването на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в енергийната система на Китай ", означи Баник.

"Целият комплекс от дейностите по проектирането на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе приключен в средата на 2016 година Сега съветските експерти реализират контрол върху построяването на обекта като управляват всеки стадий от идното стартиране на Трети

енергоблок. До края на 2017 година ни следва да включим енергоблока към енергосистемата и да продължим дейностите по въвеждане в употреба на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ ", описа заместник-директорът на АО "АТОМПРОЕКТ " Валерий Кедров.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо съдействие. През 2007 година сполучливо бе приключено строителството на Първи и Втори енергблок с мощ по 1000 мегавата всеки. Сега приключва строителството на Трети и Четвърти енергоблок също с реактори ВВЕР-1000. Началото на комерсиалната употреба на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е планувано за 2018 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР