На 9 454 254 955 488 километра е равна една

...
На 9 454 254 955 488 километра е равна една
Коментари Харесай

Вълнодобив и млеконадой

На 9 454 254 955 488 километра е равна една светлинна година. Девет трилиона, четиристотин петдесет и четири милиарда и по този начин нататък. А галактиката Андромеда се намира на 2,5 милиона светлинни години от Земята. В километри това прави… нещо си там по 10 на степен 19. Страшно е. Да си го представиш даже, да си го помислиш е ужасно. Какво ли остава да тръгнеш на странствуване към Андромеда? Може би раят е някъде там и душите на праведниците биват превозени нататък със скорост по-голяма от светлинната, откакто такова… Всички ние някой ден ще таковаме. Ще ни изтропат сандалите. Даже и Карл Маркс си е отпътувал по направление, към Андромеда или другаде, няма точна информация по въпроса. Че и Ленин го е последвал. Звучи необикновено, само че е по този начин.

А по времето на император Анастасий Първи, при започване на 6-и век, в двореца му се намирало и неговото персонално богатство. Сто хиляди кг злато. Аз един кг не съм виждал, а тоя дракон със 100 тона подобен метал персонално имущество е разполагал. Един грам злато 14 карата се продава за към 40-50 лв.. Няма данни каква е била чистотата на златото на Анастасий. Да речем, че е от това, средностатистическото. Един кг злато значи коства 50 хиляди лв.. Ако желаете в евро да ги считаме? 25 хиляди. Десет кг са 250 хиляди. Сто хиляди кг са 2 милиарда и 500 милиона. Днес единствено Джеф Безос, Бил Гейтс и други сходни видове са богати колкото римския император. Че и повече. Не им изпитвам завист. Какво ще вършат с тия тонове? Страшно е дори да си представиш толкоз злато вкупом. И Маркс не е имал толкоз, да не приказваме за Ленин. Те да са разполагали с по десетина-двайсет кила, не повече.

Първо гледах сериала „ Рим “, където цар Ирод, с цел да си резервира властта в своята провинция на Римската империя, изпрати рушвет на Марк Антоний и Октавиан в размер на 6 тона злато. Те го мерели в миналото във фунтове, но аз си имам калкулатор и го преброявам в тонове, че ми е по-лесно. Едни хора имат, други нямат, и Хемингуей е схванал това доста добре. Най-богатите писатели през днешния ден Джоан Роулинг и Джеймс Патерсън са бедняци спрямо императорите, да имат най-вече по петнайсет тона злато, не повече. Чудна работа, не съм чел нищо и от двамата, а като виждам класацията на десетимата най-богати, единствено текстовете на трима от тях са имали достойнството да бъдат прочетени от мен – Дан Браун, Кинг и Гришам. Прочетох „ Шифъра “ преди 14 години, когато още сходни неща можеха да задържат вниманието ми. На Кинг съм чел единствено „ Мъртвата зона “ и „ Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк “, като от първото разбрах, че не е моят създател, а от второто, че може да написа и огромни истории. Обаче решил си индивидът да натрупа и той тонове за бъдните свои генерации, нищо неприятно.

А преди два месеца гледах „ Младият Карл Маркс “ и се сетих, че имам някъде из нас трите тома на „ Капиталът “, общо към 2308 страници, които също вероятно ще прочета някой прекрасен ден, в случай че преди този момент не такова… Писал индивидът, та се захласнал. Искал „ с въжета и лостове “ да преобрази света, да го трансформира в по-справедливо място. Икономически етюд с морални изражения. И починал бедняк. Нямал и 100 грама злато, нагоре се майтапих. Но в този момент не се майтапя, като попитам през днешния ден Маркс дали би бил в челната десетка на най-богатите писатели, щото тия хиляди страници са едни от най-преиздаваните в света? Само си го представете, индивидът, чиито книги въодушевиха международни революции, отровиха милиарди съзнания с думи за биологически невероятно тъждество, идеалистът-материалист да живее в палат, да има голяма яхта, частен аероплан, собствен остров. Дали щеше да се продаде ми е мисълта. Щото, което не се купува с пари, се купува с доста пари. И Маркс през днешния ден щеше да е рекордьор по вълнодобив и млеконадой. С към триста тона злато.

Големите цифри са огромна работа.

И в случай че се прокрадне злоба у вас, до момента в който поразмишлявате за какво едни имат толкоз доста, а вие си връзвате гащите със сезал, сетете се за Андромеда и за възможния парадайс там. Може пък да не е толкоз надалеч. Казват, че микрокосмосът е тъкмо копие на макрокосмоса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР