На 9-10 февруари в Брюксел предстои специален Европейски съвет, посветен

...
На 9-10 февруари в Брюксел предстои специален Европейски съвет, посветен
Коментари Харесай

Световен дневен ред - февруари 2023

На 9-10 февруари в Брюксел следва специфичен Европейски съвет, отдаден на миграцията, който може да окаже въздействие върху напъните на България да бъде призната в Шенгенското пространство.

Сред главните тематики на форума ще бъде укрепването на основни външни граници на Европейски Съюз, каквато е българо-турската, за преодоляване на мигрантския поток. Именно навлизането на мигранти през нашата граница с Турция, които след това попадат в други страни от Европейски Съюз, е едно от възраженията на Австрия, поради които тя до момента блокира приемането на България в Шенген.

При визитата си у нас предходната седмица австрийският канцлер Карл Нехамер се ангажира да упорства пред Еврокомисията за отпущането на 2 милиарда евро помощ за София за подсилване на границата. От Европейска комисия обаче отхвърлиха тази концепция с обяснението, че в бюджета на Европейски Съюз не за планувани средства за финансиране на огради.

Междувременно шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в писмо до евролидерите, че сходни планове могат да бъдат финансиране посредством „ доброволни механизми за взаимност “. Което през вчерашния ден източници от Европейска комисия разтълкуваха като опция обособени страни членки на Европейски Съюз да финансират оградата по българо-турската граница.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР