На 88-годишна възраст в Москва почина световноизвестният съветски и руски

...
На 88-годишна възраст в Москва почина световноизвестният съветски и руски
Коментари Харесай

Почина световноизвестният руски режисьор Георгий Данелия

На 88-годишна възраст в Москва умря световноизвестният руски и съветски режисьор Георгий Данелия, заяви за РИА „ Новости “ фамилният другар на създателя Юрий Рот.
Тъжната вест бе доказана и от Съюза на филмовите дейци на Русия. Съпругата на режисьора Галина заяви, че сърцето Георгий е спряло.
През февруари Георгий Данелия беше приет в болница с инфектиране на белите дробове. Неговото положение беше диагностицирано като устойчиво тежко. Той беше подложен от лекарите в изкуствена кома, съобщи БГНЕС.
Данелия е роден на 25 август в Тбилиси, само че доста скоро фамилията му отпътува за Москва. Там приключва Московския архитектурен институт. Успоредно с работата си на проектант, той се снима в киното. През 1956 година стартира да посещава Висшите режисьорски курсове към киностудията „ Мосфилм “.
През 1960 година на огромен екран излиза неговият дебютен филм „ Серьожа “, който печели Гран при на Международния фестивал в Карлови Вари.
Световна популярност му донасят лентите „ Не горюй! “, „ Афоня “, „ Мимино “, „ Кин-дза-дза! “. Те са показани и в България и го трансформират в един от обичаните руски и съветски режисьори на българските фенове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР