На 88-годишна възраст почина известната американска писателка Тони Морисън, носителка

...
На 88-годишна възраст почина известната американска писателка Тони Морисън, носителка
Коментари Харесай

Почина известната американска писателка Тони Морисън

На 88-годишна възраст умря известната американска писателка Тони Морисън, носителка на Нобеловата премия за литература за 1993 година, съобщи Асошиейтед прес.

Морисън се е споминала в понеделник вечерта в Медицинския център " Монтефиоре " в Ню Йорк. Тя е първата чернокожа авторка, удостоена с Нобелова премия. Шведската академия я отличи с високото отличие за нейния лиричен език и за " визионерската й мощ ", написа Българска телеграфна агенция.

За романа " Възлюбена ", разказващ за избягала робиня, която убива дребното си дете, Морисън е отличена с премията " Пулицър " за 1988 година Сред най-известните й книги са " Най-синьото око ", " Сула ", " Песента на Соломон ", " Възлюбена ", " Джаз " и други Авторката е написала 11 романа за интервал от шест десетилетия. В тях тя наблюдава в елементи живота на афроамериканците.

Това важи за нейните есета, книги за деца и театрални пиеси. Литературната кариера на Морисън бе шеметна, акцентира Асошиейтед прес.

Тя написва първия си разказ " Най-синьото око " на към 40-годишна възраст. Когато навлиза в шейсетте си години и след шест книги, тя става Нобелов лауреат.

Писателката въздига американския мултикултурализъм на международната литературна сцена и дава своя принос за нецензурирания прочит на предишното на Съединени американски щати. Тя разказва живота на " незнайните и нежеланите ", на " несвободните в границите на един либерален опит ".

В нейните романи намира централно място историята на чернокожите, в която откриваме лирика, трагизъм, обич, завършения и положителни остарели злословия. Това е годно както за дребните градчета в щата Охайо като в " Сула ", по този начин и за Харлем от големия мегаполис, разказан в " Джаз ". Сред феновете на писателката попадат известни персони като Барак Обама, който я отличи с Президентския орден на свободата, и Опра Уинфри, за която Морисън беше кумир. Известната телевизионната водеща способства в забележителна степен за разширението на читателската публика на писателката. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР