На 87-годишна възраст, след тежко боледуване, почина изтъкнатият специалист в

...
На 87-годишна възраст, след тежко боледуване, почина изтъкнатият специалист в
Коментари Харесай

Почина проф. Драган Бобев

На 87-годишна възраст, след тежко боледуване, умря изтъкнатият експерт в региона на детската онкохематология проф. Драган Бобев. Изключителен е приносът му за налагането на международни стандарти в лекуването на тежки заболявания при децата.

"Без Вашия принос, българската детска онкохематология нямаше да им напредък. Вие отстоявахте с жар и обич правото на децата ни да имат достъп до европейски протоколи на лекуване и медикаменти. Оставихте след себе си хиляди избавени деца! В България детският рак се трансформира в диагноза, а не в присъда, с помощта на упорития труд на екипа Ви! Пожелаваме си повече лекари като Вас! Да е ярък пътят Ви! ", написаха във фейсбук от Сдружение "Деца с онкохематологични болести ".

От 2000 до 2013 проф. Бобев е шеф на Специализирана болница за интензивно лекуване на деца с онкохематологични болести в "Царица Йоанна " - ИСУЛ. От 2006 година е народен съветник по детска онкохематология и трансплантология.

Член е на Международното общество по детска онкохематология (SIOP), на Европейското сдружение по онкохематология, на Европейската асоциация по трансплантация на костен мозък (EBMT).

Има повече от 130 научни изявления, отдадени на онкохематологичните болести в детската възраст и проблемите на общата педиатрия.

Проф. Драган Бобев е приключил ВМИ – София през 1958 година Със злокачествени болести при децата се занимава от 1969 година През 1977 година пази дисертация на тематика „ Цитологични разновидности на острата лимфобластна левкемия в детска възраст с оглед прогнозата и лечението”. През 1990 година е шеф на Научния институт по педиатрия - София.

Поклонението ще бъде на 27 март в храм „ Света София “.

Поклон пред паметта му!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР