На 87-годишна възраст, след продължително боледуване, днес почина известният педиатър

...
На 87-годишна възраст, след продължително боледуване, днес почина известният педиатър
Коментари Харесай

На 87-годишна възраст почина известният български педиатър проф. Драган Бобев

На 87-годишна възраст, след дълготрайно боледуване, през днешния ден умря известният педиатър онкохематолог проф. Драган Бобев, оповестиха от фамилията му.
Роден е на 2 август 1932 година в гр. Дупница. Завършва медицина във Висшия медицински институт - София през 1958 година

``
реклама

Кариерата си стартира през 1958 година като участъков доктор в софийското с. Лопян. Професионалното му развиване продължава като помощник в Детската клиника на тогавашния ИСУЛ, а по-късно и в Детската клиника на ВМИ - София, доцент и професор в Катедрата по педиатрия на Медицинския университет и неин началник от 1990 година в продължение на 10 години.
Със злокачествени болести при децата се занимава от 1969 година, когато е изпратен на специализация във Франция.

В Париж и Монпелие учи при най-престижните за времето си детски онкохематолози, някои от които са и измежду великите имена на модерната хематология като проф. Жорж Мате, проф. Жан Бернар и нобеловия лауреат проф. Жан Досе.

Проф. Бобев основава българската школа в модерния метод към детските злокачествени болести и повече от 40 години неуморно я усъвършенства, възприемайки всички нови международни завоевания в систематичното лекуване на левкимиите.
Директор е на Националния онкологичен център (1987-1989; 1995-2000).

Директор на Научния институт по педиатрия в София (1990). Ръководител на Клиниката по детска онкохематология при Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване " Царица Йоанна-ИСУЛ " (1990-1999). Бил е основен редактор на сп. " Педиатрия ". От 1990 година поредно е бил народен съветник по педиатрия и детска онкохематология, по детска онкохематология и детска трансплантология. Управител на Специализираната болница за интензивно лекуване на деца с онкохематологични болести в София (2000-2013).

Автор е на повече от 130 научни изявления, отдадени на онкохематологичните болести в детската възраст и проблемите на общата педиатрия. Участва в научни изследвания, свързани с молекулярно-генетичната характерност на неопластичните заболявания в детската възраст.

Удостоен е със званието " лекар на медицинските науки " (1986). През 1997 година проф. Драган Бобев и неговият екип (д-р Георги Михайлов, доктор Добрин Константинов, доктор Лидия Гърчева, доктор Боряна Аврамова, доктор Мая Йорданова) са наградени с оценката " Медик на годината " за реализирането на първата костно-мозъчна трансплантация в България.

Носител е на медал " Стара планина " първа степен за извънредно огромните му заслуги в клиничната педиатрична онкохематология и за приноса му при действието на център по костномозъчна трансплантация (16 септември 2011). Носител на премията " Лекар на годината " за 2018 година на Българския лекарски съюз в категорията " Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на дадена компетентност " (19 октомври 2018).

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР