На 87-годишна възраст си отиде голямата българска театрална, филмова и

...
На 87-годишна възраст си отиде голямата българска театрална, филмова и
Коментари Харесай

10 от емблематичните роли на Татяна Лолова

На 87-годишна възраст си отиде огромната българска театрална, кино и телевизионна актриса Татяна Лолова.

„ Минути след 21 часа на 22 март 2021 година огромната българска актриса Татяна Лолова умря в резултат на мозъчносъдово заболяване “, оповестиха от „ Пирогов “.

С големия си импровизаторски гений и актьорски диапазон Татяна Лолова завладя сърцатата на не едно потомство от сцената, от дребния екран и с филмовите си функции.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 година в София. Майка ѝ е от руско-украински генезис, татко ѝ – Желязко Лолов, е от Калофер и по специалност е счетоводител. Още от 3-годишна тя мечтае да стане актриса. Убедена в бъдещото си занятие, постоянно се изявявала с рецитации в учебните концерти и празненства.

През 1955 година приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ (днес НАТФИЗ) в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, дружно с Ицхак Финци, Григор Вачков и Никола Анастасов. Комедийният ѝ гений е видян още в първи курс, макар че Татяна Лолова мечтаела за трагични функции.

След като приключва, е назначена в Русенския трагичен спектакъл „ Сава Огнянов “, където играе единствено една година – до 1956 година, когато се реалокира в София. Дебютът ѝ е на сцената на Русенския спектакъл с ролята на Галя в постановката „ В люляковата градина “ на Цезар Солодар.

 10 от емблематичните функции на Татяна Лолова

Татяна Лолова е измежду учредителките на новосъздадения Сатиричен спектакъл и е първата, която е назначена на работа в него на 26 декември 1956 година В Държавния язвителен спектакъл „ Алеко Константинов “ тя играе до 1978 година, където печели сърцата на публиката със своите осъществявания като комедийна актриса.

„ Хубавото на нашето изкуство е мигновеността, в която то лумва като бенгалски огън, пръска искри, основава наслада, гори ни пръстите, а след това го няма и става мрачно “, споделя Лолова.

През 1978 година тя се реалокира в спектакъл „ София “, където се изявява главно като трагична актриса. Там се превъплъщава в ролята на баба Гена в спектакъла „ Човедкоядката “ от Иван Радоев, който се играе с огромен триумф в продължение на 11 години.

През 1989 година още веднъж се връща в Държавния язвителен спектакъл „ Алеко Константинов “, където в моноспектакъла по Самюъл Бекет „ О, щастливи дни “ ролята на Уини ѝ носи премията „ Аскер “ за най-хубава актриса през 1992 година

През 1998 година напуща Сатирата, само че продължава да играе на сцените на тетрите в Ямбол, Сливен, Русе и Стара Загора и „ Театър 199 “ в София. Когато е 80-годишна, обикаля България със спектакъла „ Дуенде “, пътува в Европа, има гастроли в Северна Америка и Канада.

За превъплъщенията си Лолова споделя: „ Всичките ми функции са ми донесли доста тъга и доста наслада. Едни са били оценени от хората, за които съм ги правила, други са си останали единствено мое благополучие и моя тъга “. В памет на едно от най-слънчевите лица в родните спектакъл, кино и телевизия през днешния ден ви представяме 10 от емблематичните функции на Татяна Лолова.

1. Сиромашко лято (1973)

С доста комизъм и топлина „ Сиромашко лято “ разкрива неволите на пенсионирал се финансов инспектор, трансфорат от фамилията си в домашна прислужница. Той обаче желае да има и свободно време за занимания, тъй като животът не свършва на 60 години. На тази възраст можеш даже да се влюбиш…

2. Последният ерген (1974)

Художникът Александър Цоков (Тодор Колев), последният ерген в квартала, подхваща решителна стъпка в своя живот – да се ожени. Оказва се, че преди този момент той би трябвало да води дребна война с родителите – Зара и Камен Шишкови (Татяна Лолова и Андрей Чапразов) на обичаното момиче Йорданка (Цветана Манева), които търсят по-подходяща партия за щерка си – някой по-млад и по-заможен. Брат ѝ Тео (Стефан Мавродиев) също е против Цоков. Малко остава родителите да завоюват борбата – бащата употребява служебното си състояние, с цел да спре сватбата. Стига се до странни и неуместни ситуации…

3. Щурец в ухото (1976)

Евтим и Пешо вземат решение да изоставен родното си село и да отидат да живеят в огромния град. Със себе си носят освен голямо количество багаж, само че и скрупули. Евтим се е разделил с брат си след трагичен скандал за няколко талпи, а Пешо е изоставил родителите си, без да им се обади. Застанали на пътя измежду камара от движимости, те съставляват колоритна панорама за подминаващите ги коли.

4. Зех тъ, Радке, зех тъ! (1976)

Бай Михал, състоятелен българин, е влюбен в хубавицата Радка. Наивен и слабоумен остарял ерген, клонящ към 50-те, той желае непременно да се ожени за нея. Край бай Михал се въртят ласкателни сватовници, уверяващи го, че тя също го люби. Той е великодушен и разхитителен, и сляпо има вяра на словата им, че ще я склонят да го вземе. А Радка и разбиране няма, че по нея гасне бай Михал.

5. Топло (1978)

В очакване на студа съседите от една софийската кооперация вземат решение сами да си обезпечат парно отопление. Подписват контракт с трима майстори и даже дават предплата. Майсторите небрежно пробиват дупки по стените, подовете и таваните и изчезват. Изнервени и излъгани съкооператорите се утешават с улесненото другарство сред разрушените жилища. Всички са като в един общ дом – разменят храни, препоръки, рецепти… Но насилствената непосредственост не може да продължи постоянно.

6. Бон късмет, инспекторе! (1983)

Малък недодялан град от 30-те години на XX век. Той е разтресен от неизмеримо събитие – от локалната банка са откраднати осем милиона. Тежък удар за едни, това дава мотив за наслада на други. Сред вторите е престъпният контрольор Тюхчев, който взема решение, че е настъпил „ звездният момент “ в кариерата му. Методите, които употребява, са прекомерно странни, а ходовете – комични. Когато най-после открива кой е крадецът – уважаваният от всички в града паралия Велизар Каракушев, чийто татко е станал министър, Тюхчев би трябвало да прикрие истината и от изтощение стреля по своето изображение в огледалото…

7. 13-та годеница на принца (1986)

Герои от приказките и посетители от бъдещето  – дружно в една история за дребни и големи… Избягала булка, малоумен царски наследник, подли царедворци, безпомощни царе и… трима извънземни в нова остаряла приказка за наивността, лъжата и властта… Дали положителното постоянно побеждава?

8. Опасен сексапил (1984)

Чаровен лъжец омайва леконравни дами, като им предлага брак и по-късно най-безцеремонно ги ограбва. Подвизава се непрестанно под непозната идентичност и на органите на реда им е мъчно да го заловят. Изкарва спомагателни приходи, като се показва за инспектор и взима подкупи от разнообразни търговци.

9. Дуенде (2003)

 10 от емблематичните функции на Татяна Лолова

Повече от 10 години великата Татяна Лолова радваше театралните фенове с моноспектакъла „ Дуенде “. Режисьорът Съни Сънински слага спектакъла през 2003 година „ Дуенде “ е по текстове на Федерико Гарсия Лорка, Румяна Апостолова и други А Лолова го е играла в над 50 града, като е гостувала е с него във Виена, Варшава, Брюксел, Лондон и други

10. Домашен арест (2011)

„ Домашен арест “ е български ситком, излъчващ се по bTV. Сюжетът се върти към занимателните обстановки, които се разиграват в една къща. Една къща на една властна тъща. Принудено от събитията, фамилията живее в тази къща, а съжителството с тъщата по никакъв начин не е елементарно. Както се споделя в корицата на сериала „ Когато тъщата (Мама Еми) приказва, даже обстоятелствата мълчат! ”. Нелепи кавги, страсти и огромна доза смях съжителстват дружно със фамилията.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР