На 86 години почина бившият френски президент Жак Ширак, предаде

...
На 86 години почина бившият френски президент Жак Ширак, предаде
Коментари Харесай

Почина бившият френски президент Жак Ширак

На 86 години умря някогашният френски президент Жак Ширак, съобщи Франс прес, като се базира на фамилията му. Ширак ръководи Франция в продължение на 12 години - от 1995 до 2007.

Веднага откакто бе обявено за кончината му законодателите от френското Национално заседание и Сената резервираха минута безмълвие, а ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че е разтресен и надълбоко наскърбен. Той акцентира, че Ширак е оставил непреходно завещание на Франция и на Европейски Съюз и го назова " популярен общественик " и " огромен другар ".

Ширак беше една от значимите фигури на френската десница, означават Франс прес и Асошиейтед прес. Дългата му политическа кариера беше белязана от блестящи триумфи, само че и от мъчителни провали. Преди да бъде определен за президент за два мандата, Ширак на два пъти се кандидатира безрезултатно за президентския пост. Той беше два пъти министър председател, три пъти кмет на Париж и министър в разнообразни министерства.

Президентските му мандати ще се запомнят с неговото " не " на втората война в Ирак, стартирана от Съединени американски щати през 2013 година Когато беше президент, във Франция бе комплициран завършек на наложителната военна работа. Ширак ще бъде запомнен и с това, че призна отговорността на някои представители на френската страна за закононарушения, осъществени от нацистите, както и предизвестието си: " Нашата къща гори! ", отправено поради унищожаването на околната среда по света.

Жак Ширак обаче беше и първият президент на Петата френска република, наказан от френското правораздаване. През 2011 година той получи две години условно по дело за фиктивни назначения, осъществени по времето, когато е бил кмет на Париж.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР