На 85-годишна възраст почина легендарният треньор по борба Христо Мирянов.

...
На 85-годишна възраст почина легендарният треньор по борба Христо Мирянов.
Коментари Харесай

Почина легендарният треньор Христо Мирянов

На 85-годишна възраст умря именитият треньор по битка Христо Мирянов. Той е напуснал този свят през вчерашния ден на 25 юни, оповестиха от фамилията му. Поклонението ще се състои в събота (29 юни) от 11:30 часа на Централните софийски гробища.
В над 35-годишния си стаж като треньор по класическа битка в ЦСКА Христо Мирянов е подготвил цяла плеяда български борци, завоювали 29 златни, сребърни и бронзови медали на Летните олимпийските игри в Москва през 1980 година, Световни, Европейски и Балкански шампионати, както и един златен пояс на Международния шампионат " Никола Петров ", извършен в гр. Плевен през 1989 година
Негови ученици са десетки преуспели борци, измежду които олимпийският първенец Георги Райков и медалистите Нено Ненчев, Цеко Попов, Стефан Лазаров, Петър Славчев и доста други. През 1985-1986 година
Мирянов е старши треньор на националния внушителен тим по битка на Република Ирак, с който завоюва отборно първо място на Арабските игри в Мароко с 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала.
През 1995 година е определен за почетен ръководител на столичния състезателен съюз по битка под егидата на Софийска огромна община.
Участвал е в организирането и провеждането на " Празника на битката " с над 500 участнищи - деца и юноши, от столични спортни сдружения, клубове и учебни заведения по класическа и свободна битка.
През 2015 година Христо Мирянов е почетен със званието " Почетен жител на София ". Преди седмица държавното управление предложи на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на Христо Мирянов с орден " За заслуга " за заслугите му към Република България в региона на спорта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР