На 85 години в Русия почина летецът-космонавт Алексей Леонов, първият

...
На 85 години в Русия почина летецът-космонавт Алексей Леонов, първият
Коментари Харесай

Напусна ни Алексей Леонов, първият човек, излязъл в открития Космос

На 85 години в Русия умря летецът-космонавт Алексей Леонов, първият земен гражданин, излязъл в леденото галактическо пространство. Кончината му бе оповестена от съветски медии, които цитираха Центъра за подготовка на космонавти.
Леонов излиза в открития Космос на 18 март 1965 година, когато науката към момента няма безапелационен отговор може ли човешкият организъм да оцелее отвън галактическия уред. Смелият откривател рискува и дава първия образец, следван през днешния ден от космонавти и астронавти, които работят в Международната галактическа станция.

Обаятелен и сърдечен, Алексей Леонов се подреди измежду знаците на разведряването и подобряването на връзките сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, като взе участие в първия взаимен полет „ Союз – Аполо " през 1975 година

Излизането в открития Космос от кораба " Восход 2 " продължава по-малко от половин час. Полетът е изпълнен и с драматизъм, откакто при завръщането автоматизираната система за ориентировка се поврежда и космонавтите Леонов и Павел Беляев се приземяват в регион, където никой не ги чака. Близо три денонощия оцеляват в сняг и мраз.

Операцията по първото излизане в галактическото пространство също не протича по проект. Костюмът на Леонов се раздува и той не може да се промъкне назад през тесния люк. Запазил хладнокръвие, с риск за живота си героят изпуска наличния въздух и съумява да се завърне във „ Восход 2”.

След като престава да лети, Алексей Леонов дълги години е заместник-директор на Центъра за подготовка на космонавти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР