На 84-годишна възраст в дома си почина художникът, общественик и

...
На 84-годишна възраст в дома си почина художникът, общественик и
Коментари Харесай

In Memoriam: Угасна големият Светлин Русев


На 84-годишна възраст в дома си умря художникът, държавник и колекционер учен Светлин Русев.

Малко преди рождения си ден на 14 юни и часове след 24 май, деня, който той приемаше за персонален празник, след бурна кариера в изкуството, инфаркт посече сърцето на ученика на професор Дечко Узунов. Но той остави след себе си свят от възпитаници, почитатели, обичащи го хора и голямо творчество.

Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин, почетен ръководител на АИАП в Париж, почетен член на „ Ника-Кай “ в Япония и на „ Кюнстлерхаус “ във Виена, учен на Българска академия на науките, почетен лекар на Шуменския университет – това е единствено дребна част от биографията му, от дълго време надхвърлила рамките на България и позната по целия свят.

"Живеем във време на голяма информация, не би трябвало да се изгубваме, а да си дадем сметка за това, поради което сме на този свят", споделяше маестрото.

„ Ние сме съучастници във всичко това, което назоваваме безпаметие. Така или другояче, това е съзнанието за нашето съучастничество в това, което по този начин или другояче сме принудени да поносим, пък и не постоянно сме принудени, а си го поносим, дори го насърчаваме в избрани моменти, както е казусът с паметника “. Това са негови думи за ориста на монумента „ 1 300 години България “, на който беше буен бранител.

Беше поддръжник и познавач на създателите, и сподели най-ценните живописни платна от голямата си сбирка в навечерието на 24 май в изложба „ Средец “. Една от последните му изложения се споделяше „ Забравен дом “. Сега той потегли към безконечния небесен дом при другите огромни и ярки звезди на България. А те не угасват.

Поклон пред паметта му! /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР