На 84-годишна възраст ни напусна легендарният гайдар от Странджа Пейчо

...
На 84-годишна възраст ни напусна легендарният гайдар от Странджа Пейчо
Коментари Харесай

Скръбна вест: Почина българска легенда

На 84-годишна възраст ни напусна именитият гайдар от Странджа Пейчо Пейчев. Пейчо Георгиев Пейчев е роден на 22 октомври 1936 година в село Изгрев, община Царево, написа flagman.bg.

Интерес към националния инструмент гайдата е проявявал още в ранна възраст. Един от емблематичните гайдари на Странджа, който дълги години управлява школа по гайда в град Царево.

Звучала е гайдата на Пейчо по панаири, сватби, събирания, локални, районни, национални и интернационалните събития. Майстор е освен в свиренето на гайда, само че и в това, че самичък създава гайди.

Осъществява аудио записи на „ Нестинарската “ и „ Пролетно хоро “, дружно с сътрудника си Огнян Василев на тъпана за фонда на БНР.

Нестинарското хоро, което Пейчо изсвирва и записва неведнъж, е включвано в плочи и албуми, издавани от радиото. Нестинарското Пейчо изсвирва и на Националният събор в Копривщица през 1976 година, а след събора Балкантон издава няколко творби на най-добре представилите се в надпяването.



Към неговата заложба демонстрира интерес и националният артист от село Граматиково Манол Михайлов, който записва странджански национални песни в акомпанимент на гайдата на Пейчо Пейчев.

През далечната 1960 година, когато в село Граматиково се организира Първият народен събор – надпяване „ Странджа пее “, Пейчо Пейчев взе участие като артист.

В записите, проведени от редакция „ Народна музика” по време на първия събор, съпроводът на песните е два вида: от локални самобитни свирачи и от известната Странджанска група.



По селекция на редакторите някои от участниците в събора получават покана за звукозаписи в студиото на Радио София, които креативен се управляват от композитора Коста Колев, създател на обработките (съпровожда оркестър от типичен инструменти).

Пейчо записва песента „ Мъри вземи ме баласо “.



През 1965 година по гледище на националния артист Георги Павлов от село Визица, Пейчо Пейчев е притеглен в странджанския отбор на град Бургас, където се ограмотява и нотно.

Освен в ансамбъла Пейчо дълги години управлява групи и съпровожда на фолклорните групи от Царевските села, както и на солисти към тях.

Напуска този свят на 24 октомври 2020 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР