На 84 години, в Ню Йорк, почина Христо Явашев, известен

...
На 84 години, в Ню Йорк, почина Христо Явашев, известен
Коментари Харесай

Почина Христо Явашев - Кристо

На 84 години, в Ню Йорк, умря Христо Явашев, прочут с артистичния си псевдоним Кристо.

Новината беше обявена от неговите близки в формалната му страница във Facebook.

В известието се споделя още: " Кристо живя пълностоен живот, освен мечтаеше за невъзможни неща, само че и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод сплотиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и мемоари. Те постоянно са казвали, че работата по техните планове ще продължи даже и след гибелта им ".



" Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората в споделено прекарване по цялата планета и работата им продължава да живее в сърцата и спомените ни. Кристо и Жан-Клод постоянно са подчертавали, че желаят артистичната им работа да бъде продължена и след гибелта им. Затова L`Arc de Triomphe, Wrapped според волята на Кристо ще бъде осъществен сред 18 септември и 3 октомври 2021 година ", написа в известието. Овен това през 2020 година от 1 юли до 19 октомври в Центъра " Помпиду " ще се организира огромната галерия за живота и работата на двамата в Париж.



Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година, като първо отива в Прага. От там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева, след това в Париж, където среща Жан - Клод. Тя става освен негова брачна половинка, само че и негов артистичен сътрудник.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи обичайните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им произведения са " Чадърите " в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, " Вратите " в Сентръл парк, Ню Йорк.

Най-скорошните произведения на Кристо бяха " Плаващите мостове " в Италия и Мастаба в Лондон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР