На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо.

...
На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо.
Коментари Харесай

Тъжно! Почина Христо Явашев - Кристо

 На 84 години е умрял актьорът Христо Явашев - Кристо. Новината оповестиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, само че събитието бе анулирано за 2021 година. 

Кристо е умрял в дома си в Ню Йорк от естествена гибел. 

" Кристо живя пълноценно, освен мечтаеше за неща, считани за невъзможни, само че и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод сплотиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и мемоари. Те постоянно са казвали, че работата по техните планове ще продължи даже и след гибелта им ", гласи формалното известие, представено от dnes.bg. От него излиза наяве, че пакетирането на Триумфалната арка въпреки всичко ще се състои на 3 октомври 2021 година

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, а от там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става освен негова брачна половинка, само че и негов артистичен сътрудник. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години. Работата на Кристо и Жан Клод счупи обичайните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им произведения са " Чадърите " в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, " Вратите " в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните произведения на Кристо бяха " Плаващите мостове " в Италия и Мастаба в Лондон.

" В писмо от 1958 година Кристо написа: " Красотата, науката и изкуството постоянно ще побеждават ". Държи тези думи покрай сърцето си през днешния ден ", гласи още изказването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР