На 81 години ни напусна големият български музикант и композитор

...
На 81 години ни напусна големият български музикант и композитор
Коментари Харесай

Спомен за Милчо Левиев

На 81 години ни напусна огромният български музикант и композитор Милчо Левиев, донесъл международна популярност на страната ни в света на джаза. Носител е на голям брой интернационалните награди, на ордени " Стара планина " и " Свети Свети Кирил и Методий ". Бил е диригент на бигбенда на Българското национално радио. От години музикантът живееше в Солун.

Музикален бунтовник, който живееше по нотите на свободата. Онази независимост, която носи джазът и която не е за всеки. Милчо Левиев споделяше, че изкуството е предизвикателство и не е за страхливци.
Милчо Левиев: Първият ни концерт беше неразрешен един ден преди този момент. И в случай че Радой Ралин не ги уплаши, сподели в случай че го възбраните, ще има протест навън, нямаше място в залата, 66-та година. И тогава съзнавахме, че правехме нещо хубаво, нещо, което е по-различно, по-свободно. Дори управляващите не се опасяваха от по-популярните жанрове - рокендролът, от Елвис Пресли, колкото се опасяваха от джаза, тъй като джазът носи едно известие за независимост.
Милчо Левиев напуща България през 70-те. 20 години работи в Съединените щати.
Милчо Левиев - Моите близки бяха в прочут случай репресирани. Майка ми, горката, са я викали няколко пъти. Един ден един ѝ споделил - вашият наследник е изменник. И майка ми дала отговор - аз не знам такова нещо, аз знам, че беше в Америка и учи американците да играят българско хоро.
Актьорът Джони Пенков е измежду околните другари на Милчо Левиев. И той не знаел за заминаването му за Америка.
Джони Пенков: На никого не беше споделил, само че по-късно се радвахме доста като се връщаше. Той си обичаше свободата поради свободата. Много скърбя, че го няма към този момент, въпреки това съм щастлив, че го е имало, тъй като такива хора има доста малко в България. Толкова надарени, толкоз работливи.  Напусна ни Милчо Левиев Напусна ни Милчо Левиев
На 81 години ни напусна огромният български музикант и композитор Милчо Левиев.

Колегите му дефинират Милчо Левиев като един от актуалните гении в джаза. А ученикът на Панчо Владигеров вечно печели публиката със своята музика. Негов аранжимент е част от албум на Ал Жеро, отличен с премия " Грами ". Преподава в Калифорнийския и Нов български университет. Работил е като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.
Джони Пенков: Той изпълняваше това обвързване - когато си талантлив от бога, би трябвало този гений да го раздаваш на хората.Милчо Левиев: Животът е едно неофициално учебно заведение. Всеки ден ви се сервира най-малко по един урок. И най-после последно изречение - урокът се повтаря, до момента в който се научи.
Уроци на музиканта, който можеше да опише всичко с пианото. Там, където свободните ноти и думи остават.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР