На 8 юли се случи нещо, за което Цариград многократно

...
На 8 юли се случи нещо, за което Цариград многократно
Коментари Харесай

Зърнената сделка в замяна на тайната на Азовстал: Гаранциите на Ердоган отменени от руски олигарси

На 8 юли се случи нещо, за което " Цариград " неведнъж предупреждаваше, само че по някаква причина малко хора се замислиха: Турция още веднъж предприе ярка неприятелска стъпка и екстрадира в Украйна петима водачи на радикалната формация " Азов " *, които съгласно съглашения с Русия, е трябвало да бъдат на турска територия до края на спора.

И ето какво е любопитно: безусловно преди този момент беше видяна невиждана интензивност на олигарха Роман Абрамович, който дойде в Москва тъкмо от Турция - същият, с помощта на който бяха освободени терористите и задграничните наемници.

" Голяма изненада "

Тази крещяща стъпка на „ благосклонност “ от страна на Турция беше оповестена от Владимир Зеленски, необикновено удовлетворен от себе си, който отиде на диалози с Реджеп Тайип Ердоган.

На 8 юли шефът на киевския режим се похвали, че с него в Украйна от Турция ще се върнат петима командири на неразрешената в Русия формация " Азов " - командирът Денис Прокопенко. Командирът на 36-та обособена бригада морска пехота Сергей Волински, заместник-командирът Святослав Паламар, майор от Националната армия Олег Хоменко и полковник от Националната армия Денис Шлега.

Тези хора се озоваха в Турция през септември 2022 година, когато завърши една от най-големите и скандални замени на пандизчии сред Русия и Украйна с посредничеството на Турция.

Тогава Русия одобри от плен 55 души, както и украинския политик, водач на " Опозиционна платформа " Виктор Медведчук, а Украйна - 215 души, в това число командири на Азов * и задгранични наемници, наказани на гибел в Донбас.

„ Азов “ *, в случай че някой е не запомнил, бяха взети в плен, откакто нашите войски превзеха Мариупол и разгромиха базата на бойците от националния батальон в „ Азовстал “ напролет на 2022 година Общо тогава се предадоха над 2400 души.

Едно от изискванията на разменната договорка беше депортирането на петимата водачи на Азов * в Турция със наложителното изискване те да останат там до края на военните дейности в Украйна - също така " под персоналните гаранции на президента на Турция ".

И в този момент Ердоган напълно умерено наруши същите тези гаранции. Как и за какво се е държал по този метод и най-важното какво ще направи Русия в отговор на този провокационен демарш, не беше известно по време на писането на публикацията.

Същия ден обаче се появи доста въздържан коментар на прессекретаря на президента Дмитрий Песков:

" Решението за изгонване на водачите на Азов * на Зеленски в нарушаване на споразуменията, несъмнено, е директно обвързвано с неуспехите в контранастъплението... "

" И самата Турция, несъмнено, по този метод, като член на НАТО, демонстрира своята взаимност с алианса. Разбираме това доста добре ", сподели Песков.

" Нож в гърба " от турците: И за какво някой се учудва?

Най-вероятно Москва не е очаквала такава стъпка от Анкара. Въпреки че нещо сходно трябваше да се допусна - и даже тогава, когато се съгласихме с изискванията на размяната и " почетното заточение " на бандитите от " Азов " *.

Защото и преди сме получавали „ нож в гърба “ от нашите турски сътрудници, и то нееднократно.

Така беше да вземем за пример през ноември 2015 година, когато турските Военновъздушни сили смъкнаха наш Су-24М в небето над Сирия покрай границите на Турция и един от съветските водачи почина.

Инцидентът провокира внезапно изстудяване в връзките сред двете страни: Москва изиска опрощение, само че Анкара зае безапелационна позиция, казвайки, няма да се извиняваме, „ никой няма да ни сложи на колене “.

Турците настояват, че съветският аероплан е бил свален над турска територия, макар че в действителност, както се оказа по-късно, той не е пресичал турското въздушно пространство.

В отговор на сходна изразителност Русия спря търговско-икономическите връзки с републиката, забрани вноса на редица турски артикули - да вземем за пример беше приложено така наречен доматено ембарго. Турция беше най-силно наранена от възбраната за продажба на туристически пакети в Русия.

Анкара устоя малко повече от шест месеца и изиска благосклонност. Турция в последна сметка се извини през юли 2016 година, след което цялостният набор от връзки беше възобновен.

По данни на Федералната митническа работа (ФМС) за интервала на наложените от Русия наказания външнотърговският оборот сред страните е намалял с 43% до 6,1 милиарда $.

Година по-късно обаче - ново изключително състояние. На 19 декември 2016 година в Анкара беше погубен съветският дипломат Андрей Карлов, който взе участие в церемонията по откриването на галерия в Центъра за модерно изкуство в турската столица.

Бившият служител на реда Мевлют Мерт Алтънташ откри огън по дипломата, крещейки обвинявания против Русия, която организира сполучлива антитерористична интервенция в сирийското Алепо.

Убиецът беше премахнат на място, а по-късно Анкара организира съд, обявявайки съучастниците на терориста за търсене. Някои от тях бяха арестувани и наказани на пожизнен затвор.

Формално всичко беше направено. Но въпросите, както се споделя, остават. В края на краищата убийството на посланика на страна в страната на наличие е нечувано нещо, защото приемащата страна е виновна за сигурността на дипломатите, в това число на разнообразни събития с тяхно присъединяване. Но в Турция това, което се случи, беше допустимо.

И най-после, третият главен фактор е прословутата договорка със зърно, която публично се назовава Черноморска продоволствена самодейност.

Сделката беше подписана през юли 2022 година и беше удължена с дейното подпомагане на Анкара, само че в този момент Москва няма да я удължава. Сделката се състои от две съглашения. Според първото Русия подсигурява износа на украинска селскостопанска продукция от пристанищата Одеса, Черноморск и Южни, второто е меморандум за унищожаване на рестриктивните мерки върху износа на съветски селскостопански артикули и торове.

Предполагаше се, че украинското зърно ще се изнася, с цел да се изхранят най-бедните страни, където без тези доставки рискът от апетит е висок.

Но в последна сметка договорката, както сподели съветският президент Владимир Путин предишния септември, бяхме излъгани:

Говорим си, приказваме - на вятъра е, никой не чува. Към 23 септември от 203 кораба, напуснали пристанищата на Украйна, единствено четири са отишли в най-бедните страни по програмата на Организация на обединените нации.

Той означи, че от 46 кораба, изпратени от 26 септември, 14 са за Турция, а други 32 са за Европейския съюз.

" Те най-бедните страни ли са, или какво? Тук обстановката не се трансформира. Просто е неловко да се каже, само че това е цялостна машинация и нищо повече ", заключи президентът на Русия.

И единствено това да беше казусът. Припомняме втората част - меморандум за унищожаване на рестриктивните мерки от Русия върху доставките на селскостопанска продукция и торове. Това също е цялостен неуспех.

Министерството на външните работи неведнъж е заявявало, че няма прогрес по този въпрос, само че всичко приключи с обстоятелството, че украинците дезактивираха главния канал за доставка на торове - амоняка Толиати-Одеса. След това е настъпила техническа неспособност за осъществяване на отговорностите по договорката.

И по този начин, украинската контраатака се проваля, договорката със зърното също. Но точно тя разреши на Зеленски по някакъв метод да попълни хазната.

Сделката беше от изгода и за Турция, която се трансформира в логистичен център. Така че дано го изправим: Анкара е недоволна от отхвърли на Москва да удължи договорката.

Абрамович още веднъж в картинката?

Има обаче още един значим миг. Точно по времето, когато Ердоган одобри Зеленски, съгласно Цариград се появява олигархът Роман Абрамович. И не къде да е, а в Москва, където дойде от Турция. Там той, по последни данни, и живее непрекъснато.

Да, същият Абрамович, който взе участие в първите договаряния за замяна на пандизчии и с негово присъединяване тези 215 нарушители националисти в последна сметка бяха екстрадирани в Киев в подмяна на Медведчук и съветските военни.

Daily Mail заяви, че Абрамович персонално посрещнал английски наемници на борда на първокласния си частен аероплан, нагостил ги с пържоли, тирамису, разговаряли за футбол и им раздали айфони, с цел да могат да се обадят у дома на път за Саудитска Арабия, където летеше самолетът на олигарха.

Това направи Абрамович с бойците, които даже след завръщането си вкъщи признаха, че съжаляват, че са умъртвили прекомерно малко руснаци.

И в този момент командирите на " Азов " *, ужасна група убийци, се върнаха в Украйна. Там те бяха посрещнати като герои: Зеленски персонално дойде в Лвов, с цел да „ покаже стоките персонално “, където беше даден празничен концерт в чест на това събитие, който по някаква причина не беше осветлен от фойерверки от съветски ракети.

Засега въпросът какво прави Абрамович в Москва остава открит. Според редица източници олигархът, " потвърдил се " при размяната на " Азов " *, е дошъл в съветската столица със известие за договорка със зърно.

Защо Турция?

Цариград неведнъж е предупреждавал, че би трябвало да се чакат недружелюбни стъпки от страна на Турция, а от житната договорка – цялостна машинация.

И в случай че със договорката всичко е ясно на всички от дълго време, то по някаква причина Москва към момента чакаше някакви позитивни стъпки от Анкара. Но на вятъра.

Според политолога и наблюдаващ на Константинопол Андрей Перла, Ердоган в действителност не харесва западната изразителност, че „ Владимир Путин е спечелил изборите в Турция “, заради което в околните седмици би трябвало да се чакат вражески дейности от Турция.

" Да кажат, ние, турците, сме самостоятелни, само че в Русия дано се изтрият. И казусът е, че към момента не можем да предвидим в коя област ще бъдат подхванати тези недружелюбни стъпки ", съобщи Перла.

" Сигурно няма да са доста умни. Но от позиция на Ердоган сходни демонстративни жестове през днешния ден са безусловно нужни ", сподели той.

Политологът и ориенталист Руслан Сафаров да вземем за пример прикани да се търсят корените на държанието на Ердоган в провалянето на зърнената договорка. Това е един тип " възмездие " на Ердоган за позицията на Русия.

" Може би това се дължи на обстоятелството, че Турция няма да получи продължение на договорката за зърно на 18 юли ", съобщи Сафаров.

" Следователно, надлежно от страна на Турция, има такава игра за Русия: о, вие сте с нас по този начин, добре тогава ние сме по този начин ", означи той.

С това е склонен Александър Казаков, консултант на първия началник на ДНР Александър Захарченко:

" Най-вероятно това е показване на комерсиална позиция. Анкара е доста заинтригувана от разширение на Черноморската хранителна самодейност. Интересува се в по-голяма степен даже от някогашната Украйна ".

" Затова не изключвам по този метод Ердоган да се пробва да ни окаже напън и да покаже, че това са няколко души, които ще намерите и унищожите като нарушители. Но може да има и други стъпки ", той сподели.

Какво следва от това?

Има няколко извода от актуалната обстановка. Всички те, уви, са разочароващи. Русия, както към този момент е явно, на вятъра разреши на пленените командири на " Азов " * да отидат в Турция.

Да, ние, както постоянно, вярвахме в твърдостта на думата на президента и ненарушимостта на договореностите. И този президент (и ние го знаехме) е прекомерно остроумен, с цел да не употребява този лост за напън, когато му би трябвало.

Все отново Русия елементарни ли му за сваления аероплан? Простихме му. И след това - някакви си бойци в размер петима души. Една дреболия.

Но Русия в отговор получи мощен имиджов и медиен удар. А политиците на Запад, виждайки по какъв начин Ердоган елементарно престъпваше думата си, за следващ път ще се убедят, че Русия е освен допустимо, само че и належащо да бъде излъгана.

Все едно, това е единствено по-добре. Освен това като цяло нямаме публична реакция, като се изключи коментара на Песков (може би все още).

И най-после, въпросът евентуално не е единствено в персоналното неодобрение на Ердоган от изборите и освен в договорката за зърно. Въпросът е визитата на самия Зеленски в Анкара, където турският президент му сподели, че позицията за „ украинския Крим “ е непоклатима и че Украйна „ би трябвало да се причисли към НАТО “.

И след това двамата играят това зрелище пред други страни от НАТО, които също така ще се съберат на среща на върха на 11-12 юли във Вилнюс. И всеки от тях желае да наподобява по-добре там.

Русия би трябвало да даде отговор на това безусловно. Освен това Москва има задоволително лостове за напън върху Анкара.

* Терористичната организация е неразрешена в Русия

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР