На 8 юли 1777 г. тогавашната британска колония Върмонт първа

...
На 8 юли 1777 г. тогавашната британска колония Върмонт първа
Коментари Харесай

8 юли 1777 г. Британската колония Върмонт първа отменя робството в Америка

На 8 юли 1777 година тогавашната английска колония Върмонт първа в Америка анулира робството и дава изборни права на всички мъже, без значение от расата им.

Изследователите на американската история се пробват да възпроизведат историческата конюнктура и да намерят пояснение за този първи предвестител на модерните Съединени американски щати. Изглежда съвсем необикновено това ранно политическо и нравствено съзряване на популацията на този съвсем краен североизточен щат (зад него е единствено щатът Мейн).

От днешна позиция това прояснение в съзнанието на хората, че всички човешки същества са равни пред Бога, наподобява привнесено като от самия Бог.

От една страна Върмонт единствено преди 14 година е претърпял разтърсване, като от френска става английска колония след Френската и Индианската война. Англия обаче анулира робството едвам през 1833 година

От друга страна не може да се търси директно въздействие на Съединените щати: едно, че Върмонт става 14-и по ред член на Съединени американски щати чак на 4 март 1791 г.; второ, в Съединени американски щати възбраната на робството влиза в действие през декември 1865 година с корекция на конституцията, 8 месеца след края на Гражданската война.

От трета страна щатът Върмонт на юг граничи с неповторимо консервативния Масачузетс, където господства теокрация – цялостно обединение на църквата и страната. Живеещите там пуритани изповядват безусловно господство на божиите каузи над светските. Само 85 година преди този момент там се е състоял процесът над „ Салемските вещици”, при който са обесени 19 почтени мъже и дами по обвиняване в упражняване на вещерство, а един е погубен с камъни.

Фактът мъчно предстои на пояснение, само че той неоспоримо съществува. Независимо че щатът Върмонт е дребен по територия (23 хиляди кв. км.) и тогава една наброява няколко десетки хиляди души население, той става онази първа искрица, запалила пожара на аболиционизма. Сега Върмонт има население 608 хиляди души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР