На 8 януари в София официално бе учреден Регионален иновационен

...
На 8 януари в София официално бе учреден Регионален иновационен
Коментари Харесай

Бизнес и наука заедно в полза на регионалната икономика

На 8 януари в София публично бе основан „ Регионален иновационен център Северозапад “ към Аутомотив Клъстер България. Той съставлява съдружие за подкрепяне, поощряване, посланичество и отбрана на районния потенциал за въвеждане и развиване на нововъведения посредством усилване на съдействието сред бизнеса и научно-изследователските организации, университетите и други научни и просветителни институти.

Създаването на „ Регионален иновационен център Северозапад “ към Аутомотив Клъстер България е следващата стъпка към възстановяване на партньорството сред бизнеса и науката в интерес на районната стопанска система. Центърът на иновационния център ще бъде във Враца.
Още от деня на основаването си сдружението си слага за цел построяването и развиването на съвременна научноизследователска и иновационна инфраструктура. Това ще спомогне за ускорение на икономическото и обществено развиване на региона. Иновационният център ще ръководи планове, включващи осъществяване на индустриални научни проучвания и пробно развиване за поощряване на нововъведенията. Не на последно място измежду задачите на сдружението е основаването на гении за бъдещо новаторско и конкурентно развиване на Северозападна България.

Като част от Аутомотив Клъстер България „ Регионален иновационен център Северозапад “ ще развива партньорството сред бизнеса и науката в интерес на районната стопанска система.

Учредителите на „ Регионален иновационен център Северозапад “ са 11 организации, измежду които Аутомотив Клъстер България,  Община Враца, Областна администрация Враца, Търговско-промишлена палата Враца, Областна администрация Видин, Русенски университет „ Ангел Кънчев “, филиал Видин, както и компании от  района. Очаква се самодейността за иновационния център да бъде в допълнение подкрепена от огромен брой организации.

За Аутомотив Клъстер България
Automotive Cluster Bulgaria (ACB) съставлява ползите на един от най-бързо разрастващите се стопански сектори в България – автомобилната промишленост и производството на коли и съставни елементи за тях. Клъстерът сплотява множеството от над 250 автомобилни производителя в страната, които създават съставни елементи за съвсем всяка позната марка коли. По-голямата част от тях са първо, второ и трето равнище снабдители. В промишлеността има над 65 000 заети. Приходите, генерирани от фирмите в този сегмент за 2019 година, възлизат на към 5,5 милиарда евро и съставляват над 10% от Брутният вътрешен продукт на страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР