На 8 януари българинът отдава почит на своите баби акушерки,

...
На 8 януари българинът отдава почит на своите баби акушерки,
Коментари Харесай

Отбелязваме красив празник. На 8 януари е Бабинден

На 8 януари българинът отдава респект на своите баби акушерки, които в миналото са били единствената родилна помощ, помагали са освен в мига на самото раждане, само че и преди и след него. За тези сърцати дами народът ни е отделил прекрасен празник в календара си и непрекъсната благодарност в душата си. Бабите са откликвали на огромната майчина грижа на българката. Те са знаели по какъв начин да се изроди крепко дете, по какъв начин може авансово да се дефинира полът му, по какъв начин да се защищити от неприятна участ. Осми януари се чества и в чест на заболяването по децата, която наричали „ бабици ".

 



Рано сутринта на Бабинден дамите, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, поставят в нея босилек или здравец, подготвят сапун и нова забрадка. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете. Поливането се прави в градината, на дръвника (за да се пресече всичко лошо) или на стълбите. При миенето бабата хвърля вода нагоре (колкото са капките, толкоз да са берекетът и здравето), подскача нагоре (да са пъргави децата).

Жената подарява бабата с риза, чорапи, платно и забрадка с вързана в нея пара.

Бабата връзва на детето мартеничка от бял и червен конец и паричка и също подарява детето с чорапки и ризка.

На коляното на детето поставят малко сол да близне, с цел да няма разстройство през годината, или пепел, с цел да не го хващат бабици.

Бабата обикаля къщите, в които е бабувала, и къпе дребните. Носи бяла и алена вълна, мед и просо. Бялата вълна съставлява магическа благословия, с цел да доживее детето дълги години, алената - с цел да е крепко и румено, просото - с цел да пълнее, медът - да е работно като пчелата и да умножи човешкия жанр. След къпането маже децата с прясно масло и мед. Това е методът, по който тя миросва дребните. С мед и благослов бабата миросва и булките: „ Да са сладки на мъжете си, както е сладостен медът. "

Бабата акушерка поставя празнична софра (като за женитба или кръщене) за всички дами, на които е бабувала, и ги кани на посетители. Дъщерите и снахите редят трапезата. Там всяка оставя своя подарък: прясна погача, кокошка, баница, шише вино... Веселбата е бурна, с пиперливи подмятания и закачки. Наричанията и припевките са свързани със половия живот, зачатието, раждането.

На места бабата, окичена с гердан люти чушки към врата, кади с керемида под полите на дамите, с цел да раждат повече. Пеят се песни за фамилията, любовта, честитите майки с многолюдна челяд. Бабата сее с сито просо на софрата, с цел да са плодовити дамите. В началото на трапезата сядат единствено дами. Чак по-късно идват мъжете и веселието става още по-буйно, с музика, игри и песни.

Вечерта ритуалът продължава с обредно къпане на бабата акушерка, назовава се „ влечугане ". Както тя е къпала децата на присъстващите, по този начин и те нея къпят. Изнасят я на открито, поставят я в двуколка, шейна или огромен плетен панер и я влачат към реката. Мъжете са маскирани като волове, с кожени маски и рога.

По пътя шествието нараства. Невестите гледат да срещнат някой мъж, пробват се да го разсъблекат, желаят откуп. Мъжете пък гледат да не се приближават доста покрай шествието. Накрая обръщат коша с бабата в реката и я изкъпват хубаво или изсипват на главата й единствено чаша вода.

Вечерта на площада се вие общо хоро. Празникът приключва пред къщата на бабата, изпращат я, носят я на ръце, целуват й ръка и дават блага. Така показват своята признателност и любов към тази жена.

Ако на Бабинден времето е топло и ледът се топи, реколтата няма да е добра. Ако пече слънце, през февруари ще е мразовито. Добре е, в случай че вали сняг или дъжд. Предвещава изобилие през годината.

Източник: " Фокус "

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|П
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР