На 8 септември в Русия се проведоха частични местни и

...
На 8 септември в Русия се проведоха частични местни и
Коментари Харесай

Местните избори в Русия: Кремъл отвоюва губернаторите, но Москва не е същата

На 8 септември в Русия се организираха частични локални и районни избори. В другите региони гласоподавателите избираха губернатори, законодателни събрания, градски парламенти и кметове на обитаеми места.
Предварителните резултати демонстрират безапелационна победа още на първия тур за претендентите на властта в 16-те района, където се избираха губернатори. На тяхна основа министър председателят Дмитрий Медведев сподели, че партията „ Единна Русия “ резервира водещата си позиция. Лидерите в конкуренцията бяха назначени за краткотрайно изпълняващи длъжността от президента Путин. Някои от тях се явиха на изборите като самостоятелни, с цел да се дистанцират от губещата известност ръководеща партия „ Единна Русия “.
Москва не е същата
Системната съпротива получи 20 от 45 места в московската градска Дума. На изброите за парламент на съветската столица, състояли се на 8 септември, КПРФ победи в 13 окръга, " Яблоко " — в 4, " Справедливая Россия " — в 3, сочат данни от обработката на 100% от протоколите, заяви уеб сайтът " Медуза ".
В локалния парламент откриха място 20 претенденти от " Умното гласоподаване " - план на създателя на Фонда за битка с корупцията Алексей Навални, ориентиран против претендентите от настоящата владт. През нощта против 9 септември Навални заяви, че " Единна Русия " е изгубила в 24 окръга от 45, само че благодарение на " фалшификации " на четирима претенденти са били " откраднати мандати ". " Във всеки случай това е приказен резултат от " Умното гласоподаване ", счита опозиционерът. 
Председателят на " Единна Русия " в Москва Андрей Метелски загуби изборите. Той не съумя за бъде избран отново в локалния парламент, където беше от 2001 година. В 15-окръг той отстъпи на комуниста Сергей Савостянов. Преди изборите Фонд за битка с корупцията пусна две следствия за бизнеса на Метелски и недвижимото имущество на фамилията му. 
Не мина и без механически сривове
По време на интернет гласуването се случи механически срив. Експерименталното електронно гласоподаване се организира в три окръга Москва. Заради срутва част от гласоподавателите не съумяха да дадат гласа си през интернет. Във всички тези окръзи победиха представители на властта. 
Бяха регистрирани и нарушавания. Някои от гласоподавателите са били включени в описи за гласоподаване в друго обитаемо място, въпреки да не са желали това. В пет урни са били добавени бюлетини, седем пъти са направени опити за наново гласоподаване. В някои изборни региони не са импортирани всички резултати , а тук-там гласоподаватели са били изгонвани от секциите. Избирателната интензивност е 21,77% след обработката на 100% от протоколите. Това е сравнимо с резултатите от изборите през 2014 година, когато пред урните се явиха 21,04% от гласоподавателите. 
Официални екзит-полове в гласуването за московски парламент не бяха оповестени поради големия брой на оказалите да споделят за кого са дали своят вот. По данни на Фонда за развиване на гражданското общество техният дял е над 77%. Няколко дни преди изборите 85-годишният съветски артист Василий Лановой прикани посредством медия за кого да се гласоподава в московските изборни окръзи. По-късно той отхвърли да е правил сходен лист. 
В Петербург - аномален растеж на изборната интензивност
Към в изборния ден за избор на губернатор в Санкт Петербург изборната интензивност е била , до момента в който в тя е била едвам. На тези избори към 12:00 часа са дали своят вот 6% от гласоподавателите, до момента в който през 2014 година процентът за същото време е бил двоен . Независимо от това към 15 часа данните се изравниха. Според политолога Александър Кънев това приказва за фалшификации - подобен растеж на гласоподавателите не може да се случи действително. Според различен специалист това е била мобилизацията на пенсионерите, само че те нормално гласоподават заран. 
По данни на организацията " Голос " в Санкт Петербург са видяни над 350 нарушавания, а в Москва - повече от 600. " Наблюдателите на Петербург " , които през целия ден са приемали тъжби от жители в хода на изборите, са декларирали, че са получили хиляди сигнали. По последни данни след обработка на 95% от протоколите остарелият прочут на Путин Александър Беглов печели 64,58% от  гласовете.
Изявление от Гугъл
Междувременно от Гугъл завиха, че поддържат " виновната политическа реклама ", която подхожда на локалните закони, заяви Reuters. Така компанията отговори на претенциите на " Роскомнадзор ", който упрекна Гугъл в разпространяването на политическа реклама по време на изборите. От Гугъл не прецизираха дали са разпространявали политическа реклама в деня на изборите в Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР