На 8 септември Православната църква почита църковния празник Рождество на

...
На 8 септември Православната църква почита църковния празник Рождество на
Коментари Харесай

Днес е голям християнски празник, Малка Богородица е!

 На 8 септември Православната черква уважава църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, прочут в националната традиция като Малка Богородица.

Родителите на Светата дева - праведните Йоаким и Ана, били великодушни и милостиви, само че бездетни хора от Назарет. Погълнат от тъга, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в непоколебим пост и молитва 40 дни.

Ана също се моли горещо на Бога да я подари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който ѝ казва, че ще роди благословена щерка на име Мария, поради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.

Когато дребната Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и по този начин изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в работа на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.

Според българските обичаи Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва най-вече от дами, с цел да им оказва помощ Богородица в неволя или тежка работа.

Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита и не би трябвало да шие и тъче, с цел да не се разболеят децата в дома.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР