На 8 септември 1991 година Република Македония тръгва към своята

...
На 8 септември 1991 година Република Македония тръгва към своята
Коментари Харесай

Чрез референдум Македония обявява независимост от Югославия

На 8 септември 1991 година Република Македония потегля към своята самостоятелност от Югославия, откакто е извършен референдум и стартира развой по спокойно обособяване от федерацията. На референдума над 95% от гласувалите се афишират за основаването на обособена страна.
Преди това на 25 януари македонският парламент приема Декларация за самостоятелност. Формално независимостта е оповестена на 18 септември 1991 година, когато Народното събрание приема Декларация за самостоятелност въз основата на резултатите от референдума.
Новата Конституция на Република Македония е призната на 17 ноември същата година. Част от албанската етническа общественост отхвърля присъединяване в референдума и поддръжка за новата конституция на младата страна.
Десет години по-късно албанците поддържат конституционните промени, които са реализирани след въоръжения спор от пролетта на същата година.
България е първата страна, която призна независимостта на Македония. След това нейният образец е последван от Турция, Словения, Хърватия, Русия и Босна и Херцеговина. Български президент Жельо Желев /1990-1997г./ има големи заслуги за признаването на Македония от страна на Русия, Турция и други страни при започване на този развой.
На 8 април 1993 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема Македония като 181 пълновръстен член на Световната организация. Поради съпротивата на Гърция страната е призната като Бивша югославска Република Македония. До през днешния ден Македония е приета с нейното конституционно име от 116 страни, в това число и от три непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Съединени американски щати, Русия и Китай. Македония има дипломатически връзки със 160 страни по света.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР