На 8 септември 1991 г. Македония обяви независимост от Югославия.

...
На 8 септември 1991 г. Македония обяви независимост от Югославия.
Коментари Харесай

28 години независима Македония

На 8 септември 1991 година Македония разгласи самостоятелност от Югославия. Така бе осъществена една фантазия – откъсването от сферата на въздействие на Белград.

Скъсването с югославското минало се оказа мъчителен развой, въпреки че само за Македония той се размина без война за разлика от всички останали югорепублики, където сръбският национализъм се опита със мощ да ги остави в ненавистната федерация.

Още със самото си основаване новата македонска страна се сблъска с ограбването на своята страна и жители от сръбския режим на диктатора Слободан Милошевич и вярната му югоармия, които с напускането на страната изнесоха многочислено и скъпо имущество. Югославските банки задържаха към 2 милиарда дойче марки по влоговете на македонските жители, които и до ден-днешен не са върнати на техните притежатели.

България беше първата страна в света, която призна Македония за самостоятелна страна през януари 1992 година София и президентът Желю Желев поставиха доста старания за отбраната на идеята за самостоятелност на Македония. Така благодарение на първия български либерален президент през лятото на 1992 година независимостта на страната беше приета от Русия.

По това време Скопие се намираше в доста тежко състояние, тъй като страната беше стисната като в менгеме от юг и север, от Гърция и Сърбия, които не желаеха да се примирят с нейното битие и загубата на общата граница, помагаща им да имат водещо състояние на Балканите.

Атина поведе борба против Македония под предлог, че последната краде нейната антична история и може да има териториални искания. Този спор, който Гърция водеше на няколко фронта – дипломатически и стопански, посредством обсада на границата, заплашваше с колапс Македония.

Тогава само България се притече на помощ, отваряйки своята граница и пристанища за македонския експорт и импорт. Бургас в средата на 90-те години стана най-голямото пристанище на балканската страна без морски изход.

През 1999 година в Македония беше определен първият либерален президент Борис Трайковски от Струмица, който направи доста стъпки по посока на интеграцията на неговата страна в западните организации, а също по този начин за основаването на естествени българо-македонски връзки. За страдание този развой спря с неговата трагична крах при самолетна злополука при започване на 2004 година

От 2006 до 2016 година Македония беше в плен на ръководството на Никола Груевски. Неговият режим сложи под надзор цялата стопанска система и публични връзки, всеки несъгласен с него имаше единствено една опция – да напусне страната. През този интервал се ускори по този начин наречената антиквизация, съгласно която днешните македонци са потомци на тези антични нации, живели по тези територии преди повече от 2000 години.

Тази погрешна от историческа точка теза освен промиваше мозъците и тровеше съзнанието на младите генерации, създавайки им подправени учредения за национално самочувствие, само че работеше непосредствено в интерес на непознати страни и ползи. А те си бяха сложили за цел – раздалечаването на Македония и България.

Промяната настъпи през 2017 година, когато след продължителни митинги Груевски трябваше да съобщи властта на Зоран Заев. Новият македонски министър председател стартира нормализация на връзките със прилежащите страни и преди всичко с България.

На 1 август същата година се подписа Договорът за добросъседство, другарство и съдействие от министър-председателите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов. Договорът, съгласно общото мнение на международните политици, измежду които канцлерът на Германия Ангела Меркел, има позитивен резултат освен за двустранните ни връзки, само че и за сигурността на целия район. Именно този документ, който в продължение на десетилетие се блокираше от кликата на Груевски, изигра значима роля за започването на договарянията на Македония за НАТО и Европейски Съюз, а също по този начин беше първата стъпка, без която нямаше да има и втората – контракта от Преспа с Гърция за името, който беше подписан в средата на юни 2017 година и реши проточилия се над 20 години спор.

През целия този интервал от 2017 година насам Македония е подкрепяна абсолютно в своя евроатлантически път от България, която направи доста за това по време на своето първо председателство на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година София беше една от първите столици, които ратифицираха протокола за участие на Македония в НАТО. Страната ни лобира също по този начин за бързо приемане на дата за започване на договаряния с Европейски Съюз. Благодарение на Договора за съдействие и другарство комерсиалният стокообмен сред България и Македония пораства с двуцифрени цифри, усилва се потокът от туристи, преодоляват се културните и исторически предубеждения, които непознати сили основават, с цел да попречат на нашето естествено доближаване. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР