На 8 октомври 927 г. вторият син на Симеон Велики

...
На 8 октомври 927 г. вторият син на Симеон Велики
Коментари Харесай

Византия признава царската титла на Петър

На 8 октомври 927 година вторият наследник на Симеон Велики - Петър, подписва църковен брак с внучката на император Роман I Лакапин в чест на „ дълбокия мир “, който настава сред двата народа. По силата на подписания контракт Българската архиепископия е издигната в сан на Патриаршия. Тогавашният архиепископ на Силистра - Дамян, става първият български патриарх. Освен това Византия публично признава царската купа на българския държател.

С подписването на „ дълбокия мир “ недоволството в преславския двор нараства. Срещу дейностите на Петър се афишират всички, които поддържат политиката на цар Симеон, разчитаща основно на военните дейности против Византия. Срещу престола са вдигнати два протеста, само че Петър съумява да се оправи с тях.

Въпреки това монархът не резервира обширната страна, която наследява от татко си. Около 931 година сръбският държател Чеслав бяга от Преслав и подвига въстание, възстановило сръбската автономност.

По това време цар Петър се среща с Иван Рилски. Двамата обаче стоят на разстояние един от различен, до момента в който беседват. Владетелят изпратил блага на Иван Рилски, състоящи се от плодове и злато. Иван върнал златото, само че плодовете приел. Светецът написал писмо до цар Петър с духовни директиви.

През 968 и 969 година в България нахлуват съветските дружини на киевския княз Светослав I, подстрекаван от император Никифор II Фока, които доближават до Велики Преслав. Цар Петър не устоя на напрежението и получава апоплектичен удар. След гибелта си е канонизиран като светец.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР