На 8 октомври 2022 г. беше взривен Кримският мост. В

...
На 8 октомври 2022 г. беше взривен Кримският мост. В
Коментари Харесай

„Шахед 136“ или „Герань-2“: Камикадзе дроновете, които Русия изпраща в Украйна


На 8 октомври 2022 година беше взривен Кримският мост. В отговор на офанзивата, която по този начин и не стана ясно дали е проведена от украинската страна, Русия стартира масирани удари над огромните градове в Украйна, измежду които и Киев.

Едно от оръжията, с които Москва желае да подчини украинците е дронът „ Шахед 136 “ или както е прочут с съветското си име „ Герань-2 “. Той се употребява интензивно от съветската войска в Украйна от септември 2022 година

Какво съставлява дронът?

ХЕСА „ Шахед 136 “ (от персийски – „ Свидетел 136 “) е ирански дрон на компанията " Хеса ", който е във въоръжение от 2021 година Задачата му е да поразява наземни цели от разстояние.

Дронът е с дължина 3,5 метра и обсег на крилете 2,5 м. Скоростта, която развива е над 185 км/ч и тежи към 200 кг.

Максималното разстояние, което може да измине е почти 2500 километра.

Летателният уред е с делта крило, централен фюзелаж, който прелива в крилата. В носа на дрона се намира бойната глава, както и цялата оптика, която е нужна за точна офанзива. В задния завършек на тялото се намира моторът.

Бойната глава се задейства при удар.

Дронът се изстрелва съвсем хоризонтално с доста лек ъгъл нагоре. В първичния си полет е подпомаган от ракета, която бързо се отделя от тялото след политане. Могат да бъдат изстрелвани до 5 дрона по едно и също време. Рамката му за изстрелване е портативна, което разрешава дронът да бъде инсталиран на всеки боен и стандартен камион, като това разрешава бързи офанзиви.



Къде се употребява?

Едни от най-ранните данни за потреблението на дрона идват от 2020 година в Йемен. Според изданието „ Нюзуик “ точно този модел дрон е употребен при офанзиви от страна на хусите.

В Иракски Кюрдистан през 2022 година „ Шахед 136 “ е употребен в офанзиви против цели на кюрдските сепаратисти.

А в Украйна?

Месеци преди Русия публично да удостовери, че употребява иранските дронове във войната в Украйна, американски разузнавачи твърдяха, че снабдяването с тях е реалност. Според данните Иран е снабдила Мосва с няколко стотици дронове, измежду които и „ Шахед 136 “, въпреки от иранска страна публично да отхвърлят.

И досега арабската страна не е декларирала публично, че доставя каквито и да било муниции на Русия, макар че неведнъж е казвала, че „ международни сили употребяват въоръжение иранско произвеждане “.

Снимка: Reuters


На 13 септември 2022 година потреблението на „ Шахед 136 “ е публично доказано от фотоси на остатъци от дрона, само че с съветското му название „ Герань-2 “. Според Родион Кугалин, който артилерийски пълководец на 92.ра бригада, „ Шахед 136 “ е употребен за унищожаването на четири гаубици, както и два БТР-а по време на офанзивата на Харков.

На 23 септември се появяват още данни за офанзиви с дронове в Одеса. В обществената мрежа „ Телеграм “ се появяват и клипове на прелитането на дроновете.

Твърди се също, че с подобен дрон е ударено седалището на украинския флот в Одеса.

В ранните часове на 5 октомври дронът съумява да доближи до град Бяла Черква в Киевска област. Това е първият случай, при който е потвърдено, че „ Шахед 136 “ може да доближи региона на Киев.

Според украинските бойци „ Шахед 136 “ може да се чуе от няколко километра. Наричат го иранският мотоциклет, тъй като шума прилича този на мотор. Уязвим е на огън. Армията пуска против тях МиГ-29 изтребители, чиято цел е да смъкват дроновете, само че това е извънредно мъчно, тъй като дронът може да лети на доста ниска височина. Подобна тактика е употребена за събаряне и на ракети.

Снимка: Reuters


На 13 октомври 2022 година украински МиГ-29 се разрушава във Виница, където се пробва да смъкна дрон „ Герань-2 “. Според украински източници той се е детонирал покрай изтребителя и шрапнели са поразили кокпита на водача, което е наложило той да катапултира.

Именно този дрон е апетитен като основен реализатор на.

Слад офанзивите над украински цели с „ Шахед 136 “ президентът Володимир Зеленски разгласи потреблението им за колаборация на злото и ограничи всички връзки на Украйна с Иран.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР