На 8 октомври 1810 г. се ражда българският живописец Захарий

...
На 8 октомври 1810 г. се ражда българският живописец Захарий
Коментари Харесай

На днешния ден се ражда Захарий Зограф

На 8 октомври 1810 година се ражда българският живописец Захарий Зограф. Той учи изобразяване при своя брат Димитър Зограф, с който сътрудничи до към 1832 година, след което стартира да работи независимо. През 1841 година се дами в Самоков за Катерина Хаджигюрова. Умира в разцвета на силите си от тиф.

Най-ранната подписана икона на Захарий датира от 1829 година, когато той е бил едвам на деветнадесет години. По-късно художникът рисува икони за черквите „ Св. св. Константин и Елена “ и „ Св. Петка “ в Пловдив, „ Св. Богородица “ в Копривщица и разнообразни манастири. Негови са и забележителен брой фрески: в аязмото на асеновградската черква „ Св. Богородица Рибна “, в църквите на Бачковския манастир „ Св. Никола “ и „ Св. Архангели “, в част от основната черква на Рилския манастир. През 1851-1852 година прекарва седемнадесет месеца на Атон.

Захарий Зограф е учредител на българската световна живопис. Той е един от дребното иконописци, които внасят битови детайли в църковното изкуство. В Националната изложба се пази негов личен портрет. Той оставя след себе си и огромен брой рисунки на хартия, непревърнати в приключени творби. В писма до своя бивш преподавател (от самоковското училище) Неофит Рилски Захарий показва предпочитание да следва в Художествената академия в Санкт Петербург и оповестява, че в Пловдив взимал уроци по живопис от „ двама майсторе француски зографе “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР