На 8 ноември 1895 г. Рьонтген открива и документира електромагнитно

...
На 8 ноември 1895 г. Рьонтген открива и документира електромагнитно
Коментари Харесай

8 ноември 1885 г. – Рьонтген се натъква на рентгеновите лъчи

На 8 ноември 1895 година Рьонтген открива и документира електромагнитно лъчение, известно през днешния ден като рентгеново. Апаратът, основан от Рьонтген за тази цел, е прочут като рентгенов уред. За това си изобретение получава първата Нобелова премия за физика през 1901 година

Той назовава лъчението Х-лъчи, защото тяхната природа е била непозната.

Роден е на 27 март 1845 година в Ленеп, Германия, като единствен наследник на притежателя на текстилна фабрика Фридрих Рьонтген и неговата брачна половинка Шарлоте Костанце.

Става професор по физика в Страсбург (1876 - 1879), по-късно - професор в Хесен и шеф на Физическия институт (1879 - 1888). В интервала (1888 - 1900) е професор по пробна физика във Вюрцбургския университет. След 5 години е определен там за ректор на университета. В този град прави и огромното си изобретение — Х-лъчите.

Следващите години (1900 - 1920) твори в Мюнхенския университет. Първата му научна публикация е върху характерната топлоемкост на газовете. По-късно разгласява писания, свързани с топлинната проводимост на кристалите и въздействието на налягането върху показателя на изкривяване, прекосяване на поляризирана светлина през магнитно поле и други.

В началото на ноември той организира опити с катодни лъчи в тръби на Ленард. Тръбата на Ленард е обгърната в черна хартия, непропускаща забележимата светлина, предизвиквана от катодните лъчи и предавана от региона към анода. Рьонтген вижда, че намиращите се на известно разстояние от тръбата бариеви кристали светят в тъмнината. При изключено напрежение на тръбата кристалите не светели повече. Той слага близо до тръбата екран, затрупан с бариеви соли, които светвали всякога, когато включвал напрежението и угасвали след изключването му. Ученият стартира да опитва с разнообразни материали сред тръбата и екрана. Картонът, хартията и ебонитът не влияели на яркостта на светене, до момента в който металните предмети хвърляли сянка върху екрана. Той слага дланта си на пътя на Х-лъчите и на екрана се появява изображение на костите. Меките тъкани обаче се оказват транспарантни за тях.

Статията му „ За новия жанр лъчи “, в която разказва свойствата им, е издадена като обособена листовка на всички европейски езици.

Много работи на Рьонтген са отдадени на проучването на свойствата на течностите, газовете, кристалите, електромагнитните феномени. Той открива връзката сред електричните и оптичните феномени в кристалите. Има славата на най-хубавия експериментатор на своето време и основава школа по пробна физика.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР