На 8-ми септември православните християни честват Рождество на Пресвета Богородица,

...
На 8-ми септември православните християни честват Рождество на Пресвета Богородица,
Коментари Харесай

Честваме Малка Богородица

На 8-ми септември православните християни празнуват Рождество на Пресвета Богородица, или по-известен като Малка Богородица. Това е денят, в който е родена божията майка. Именици на днешния ден са тези, които честват и на Голяма Богородица: Мария, Мика, Мара, Маша, Мариан, Мариана, Марин, Марина, Панайот.
Родителите на Богородица-Йоаким и Ана, са положителни и великодушни хора от Назарет. Те обаче не можели да имат свое лично дете. Натъжен от неналичието на отроче, Йоаким отива в пустинята, къде прекарва в непоколебим пост и молебствия четиридесет дни.

През това време Ана също се моли с цялото си сърце на Бога за дете и най-накрая чудото се случва. Пред изпълнената с вяра жена се явява ангел. Той ѝ оповестява, че скоро тя и мъжът ѝ ще се снабдят с благословена щерка на име Мария, поради която ще бъдат благословени всички земни родове.

Ана дава обещание, че ще обрече детето си на Господ. Когато дребната Мария става на три години, родителите ѝ я водят в Йерусалимския храм, където я предават в работа на Бога. Мария остава да живее там и стартира да лекува скръбта на всички изоставени хора.

Днес православната черква популяризира Божията майка като пазителка на християнското семейство и настойничка на родилката и детето. По случай празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник ще има и един от най-емблематичните манастири- Роженската света обител Рождество Богородично.

Според нашите традиции Рождество на Пресвета Богородица се празнува най-вече от дами, с цел да ги закриля Богородица постоянно. На 8-ми август стопанката на дома подготвя празнична пита.

Прието е, че от 15-ти август, когато е Голяма Богородица, до днешния ден българката не тъче и не шие, с цел да са здрави децата в фамилията. В дните сред двата огромни православни празника обаче дамата може да се концентрира върху хубостта на градината си. В този интервал стопанките пресаждат перуника, люляк и божур.

На доста места в страната на 8-ми септември се вършат огромни събори с песни, игри и богата софра. Колят се и жертвени овни.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР