На 8-ми септември православните християни честват Рождество на Пресвета Богородица,

...
На 8-ми септември православните християни честват Рождество на Пресвета Богородица,
Коментари Харесай

Днес е Малка Богородица!

На 8-ми септември православните християни празнуват Рождество на Пресвета Богородица, или по-известен като Малка Богородица. Това е денят, в който е родена божията майка.

На днешният празник имен ден честват Мария, Борис, Богдан, Богомил, Богомила, Богомир и други.
 

 

Празник имат Мариите, които са още деца или не са минали под венчило – счита се, че е под въздействие на гръцката традиция.

На Малка Богородица не се прави домакинска работа.

Макар и наименуван от народа ни „ Малка Богородица ” – евентуално поради това, че на него се уважава раждането на едно свято момиченце, предопределено да стане Божия майка - това въпреки всичко е един от огромните празници в годишния кръг. Християните обичат и надълбоко почитат този празничен ден.

По национална традиция на него означават своя имен ден девойките, които носят името Мария.

На този ден храмов празник имат редица манастири в страната: Рилският, Троянският, Роженският, Врачешкият и други

Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество.

8 септември се празнува най-вече от дамите, с цел да са живи и здрави, да раждат леко и да им оказва помощ Богородица в неволя или тежка работа.

В нейно име се месят огромна пита, Богородичен самун, който се разчупва и раздава на всички в фамилията.

Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се назовава на къщата, с цел да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

 

Този християнски празник е и един от най-предпочитаните за кръщенета и сватби.

 

В множеството региони сред Голяма и Малка Богородица дамите не тъкат, не шият (а някъде и не месят), с цел да са здрави децата им.

Между двете Богородици се пресаждат и развъждат множеството пролетни, многогодишни цветя и шубраци — божури, перуники, люляк. Празникът Малка Богородица се ознаменува и с общоселски събори, хора, песни; нормално около черкви, манастири и оброчни места, свързани с Божията майка. Някъде в нейна чест колят и курбан - овен.

Обредността, обвързвана с Богородица постоянно има известни езически детайли, заради функционалната връзка на християнската светица с античните божества на плодородието и богините-майки. Рожденият ден на Богородица съответствува с раждането на новия поземлен сезон. Ритуалните практики се дефинират от концепцията за този поврат: те целят обезпечаване на изобилие, плодовитост и здраве посредством житната и животинска жертва. Така в националния календар под патронажа на Божията майка стартира новият селскостопански цикъл.

 

imenata.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР