На 8 и 9 ноември се състоя Втората конференция на

...
На 8 и 9 ноември се състоя Втората конференция на
Коментари Харесай

Данъците в дигиталната икономика

На 8 и 9 ноември се състоя Втората конференция на Международната данъчна асоциация на тематика: „ Бъдещето на Данък добавена стойност. Дигитална стопанска система “, която беше проведена от сдружението ИФА България, формален клон на Международната данъчна асоциация, в съдействие с Юридическия факултет на СУ „ Климент Охридски “.

Участниците в конференцията, измежду които представители на данъчни администрации, Министерството на финансите, административни съдии консултанти и адвокати в областта на данъчното ръководство, финансови шефове и учени разискаха горещите тематики, провокирани от новите действителности на цифрова стопанска система и обичайните данъчни системи в страните от Европейския съюз.

Неминуемо налозите в ерата на цифровизацията ще претърпят смяна. Налага се потребността да се основат нови концепции в областта на директните и косвените налози, които да обзет фирмите, предоставящи услуги, без да имат физическо наличие в някоя съответна пълномощия. Дигитализацията и автоматизацията, която улеснява бизнеса и носи повече стойност и успеваемост, слага нови отговорности пред данъчните администрации на страните от Европейски Съюз. Това са част от заключенията, направени от лекторите и участниците по време на конференцията.

Темповете, с които се развиват бизнесите в областта на интернет услугите и търговията, се оказват предизвикателство за обичайните данъчни системи, които не са пригодени към новите действителности и вследствие на това се затруднява правилното разпределението на правата и данъчната тежест сред участващите страни.

Според Агустин Мигез-Перез, чиновник в отдел " Данък добавена стойност " към Генерална дирекция " Данъчно облагане и митнически съюз " на Европейската комисия, сега се работи по упорит план, ориентиран към доставките на артикули и услуги в областта на B2B сред страните от Съюза. Има оферти да се вкара цялостна смяна в облагането с налог Данък добавена стойност, което е в действителност огромно предизвикателство. Проектът ще зависи от доверието сред страните членки. „ Самата цифровизация не е проблем, предизвикването е, че броят на преводите е повишен, а операторите могат да бъдат основани на всяко едно място по света, и това прави събирането на налозите един в действителност сложен развой. Бизнесите, които са отвън Европа и отвън контрола на Европейски Съюз, основават неточна конкуренция на фирмите от Европейските страни и ние ще се опитаме да създадем равни условия за бизнеса “, добавя Мигез-Перез.

Мари Ламанш е професор по интернационално и европейско данъчно право в Института за европейски проучвания и Юридическия факултет на Брюкселския свободен университет. Ето по какъв начин тя показва идната смяна: „ Ще има доста удобства за бизнеса, за интернет общността, и ще станем очевидци на същинска гражданска война в областта на вносната търговия. Процесите за Данък добавена стойност налога върху вноса ще се трансформират, ще има нови отговорности за доставчиците отвън Европейски Съюз, нови отговорности за електронните платформи, само че също и нови отговорности за администрациите на страните-членки. “ 

Акцент в програмата на втория ден беше присъединяване като преподавател на проф. Гулиелмо Маисто, ръководител на италианското посланичество на Международната данъчна асоциация и международно приет специалист в областта на данъчното право. В рамките на същия ден Софи Шател, началник на Отдел Данъчни спогодби в Центъра за Данъчна политика и администрация към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, показа позицията на организацията по отношение на дигитализацията на стопанската система.

Темата за налагащите се промени в данъчната сфера е на дневен ред във всички страни, в които бизнесът се автоматизира и цифровизира и в които актуалните трендове за несъществуващите граници за бизнеса дефинират новото статукво.

Организатор на събитието е IFA България – съдружие, учредено през 2012 година и прието от IFA - Международната данъчна асоциация, през 2014 година. В българската организация членуват към този момент над 60 корпоративни и самостоятелни експерти, измежду които преподаватели, съдии, инспектори и счетоводители (одиторски и счетоводни кантори), данъчни консултанти, юристи и адвокатски адвокатски фирми.

Основни спонсори на Втората конференция на IFA в България са DELOITTE и VIVACOM. Събитието се осъществя с поддръжката на IFA Bulgaria, ЮФ на СУ „ Св. Климент Охридски “, Lenz & Staehelin, Димитров, Петров и Ко, Адвокатско сдружение „ Йорданова, Ризова и съдружници “, Savov & Partners, Taxture, euVAT ONLINE, Chronika и Devin.

Медийни сътрудници на събитието бяха b2bmedia, ICT Media, Ciela Norma и OFFNews. Цялостното информационно обслужване е поверено на Агенцията за интегрирани маркетингови връзки 3CON.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР