На 8 февруари (сряда)от 18.00 ч. в Регионалния исторически музей

...
На 8 февруари (сряда)от 18.00 ч. в Регионалния исторически музей
Коментари Харесай

Във Варна откриват изложбата „От историята на Чехословашкия клуб в България“

На 8 февруари (сряда)от 18.00 ч. в Регионалния исторически музей във Варна ще бъде открита документалната галерия „ От историята на Чехословашкия клуб в България “, отдадена на 130 години от учредяването и активността на чешката и по-късно чехословашка земляческа организация.

Експозицията е готова от Чехословашкия клуб " Т.Г. Масарик " в България с поддръжката на Министерството на външните работи на Чешката република.

Чешки и словашки жители вземат участие интензивно в икономическия, теоретичен и публичен живот на България, още от 70-те години на XIX в. През 1892 година те се сплотяват в Читателско – занимателното съдружие „ Чех “, което през годините трансформира своето име, уголемява активността си, само че и до през днешния ден резервира главната си функционалност – да събира чехите, словаците и техните другари в страната. Тази земляческа общественост развива лична културно-просветна активност, като в разнообразни времеви интервали издава собствен вестник, взе участие в основаването на учебни заведения, включва се в активността на физкултурните сдружения „ Сокол “ и доста други.

Експозицията демонстрира освен историята на Чехословашкия клуб „ Т. Г. Масарик “, само че показва с занимателен роман и фотоси приноса на чехи и словаци в развиването на Българската страна. Плеяда от известни персони намират своето място в тази самобитна разходката във времето, измежду тях братя Прошек, доктор Константин Иречек, проф. Мърквичка, Ярослав Вешим и други

Специално място е отделено и на множеството интензивности, които клубът развива и през днешния ден. За сполучливата му активност основна роля има всеотдайната работа и помощта на сънародници от всички генерации освен в София, само че и в Пловдив и Варна.

Изложбата може да бъде посетена до 8 март 2023 година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР