На 8 февруари рожден ден има Христо Стоичков.Днес той става

...
На 8 февруари рожден ден има Христо Стоичков.Днес той става
Коментари Харесай

Великият Стоичков на 54! За него Кройф казваше, че е закърмен с дяволско мляко

На 8 февруари рожден ден има Христо Стоичков.

Днес той става на 54 години през днешния ден

Христо Стоичков Стоичков, известен още като „ Камата “, е български футболист, треньор и почетен консулна България в Испания. Той е най-успелият български футболист, определен в идеалния тим на България за всички времена, притежател на най-престижните футболни награди (Златна топка, Златна обувка), притежател на купата на Европейските първенци, Купата на носителите на национални купи, определен в идеалния състав и голмайстор на Световното състезание по футбол в Съединени американски щати 1994. Христо Стоичков е троент първенец на България и петкратен първенец на Испания. Избиран е за Футболист № 1 на България 5 пъти.



Роден е на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Първи стъпки в проведения футбол прави в школата на Марица (Пловдив). Дебютът му е в мъжкия тим на Завод " Юрий Гагарин ", а по-късно играе за УСМ и Хеброс.

След положителните мачове, които прави за екипа на Хеброс, е притеглен в столичния ЦСКА.

Още в първия си сезон в ЦСКА проличават големият му гений, само че и буйният му манталитет. В края на сезона, след батални подиуми, разиграли се в мач за купата с Левски през месец май 1985 година, е осъден да не играе вечно, само че по-късно наказването е понижено на една година.



Със завръщането си във футбола става съществена фигура в ЦСКА и дружно с Любослав Пенев и Емил Костадинов правят най-силното нахлуване в България.

На 23 септември 1987 година прави дебют за националния тим по футбол, в подготовка за ЕП (в София) против отбора на Белгия.



През сезон 1989/90 печели наградата „ Златна обувка “ за голмайстор на Европа с 38 гола в шампионата. С ЦСКА доближава до полуфинал за КНК, където тимът отпада от Барселона.

Заради положителното му показване в мачовете на ЦСКА ФК Барселона закупува Стоичков за сумата от $4,5 млн.

С екипа на червено-сините прави отлични мачове, неговите пробиви, завършващи с гол, остават вечно в историята на каталунците и на европейския футбол. Пет пъти става първенец на Испания, 1 път е притежател на Купата на Краля, 4 пъти печели суперкупата на Испания.

Два пъти е включван в сборния тим на света: на бенефисния мач в чест на 50-годишния празник на Пеле(1990 г.) и срещу Германия под егидата на УНИЦЕФ (8.10.1991 г.), където бележи гол.

Заедно с националния тим на България реализира запаметяваща се победа над тима на Франция в финален и решителен мач от квалификациите за световните футболни финали в Съединени американски щати 94, игран на 17 ноември 1993 г.



Тази победа дава началото на най-великия миг в историята на българския футбол.

През лятото на 1994 г. националният тим губи първия си мач от груповата фаза с 0:3 от първенеца на Африка Нигерия, само че по-късно прави запаметяваща се серия от 4 следващи победи (Гърция 4:0, Аржентина 2:0, Мексико 4:2, международния шампион Германия 2:1), които го довеждат до дребния край и влиятелното 4-то място в света и бронзовите медали в шампионата. В тези мачове Стоичков отбелязва 6 гола и получава наградата за голмайстор на световните финали 94 (заедно с съветският футболист Олег Саленко). Отличните му мачове, чудесните му голове и пасове го слагат в идеалната единайсеторка на шампионата.



През същата година френското футболно списание Франс Футбол поставя Христо Стоичков на 1-во място в своята годишна ранглиста, печелейки с това най-желаната и влиятелна футболна премия в света – „ Златната топка “. Преди това, през 1992 година, той е на 2-ро място в тази ранглиста.

Носител е на орден „ Стара планина “ I степен за сполучливо показване на Световното състезание в Съединени американски щати (1994 г.).

Скоро след довеждане докрай на шампионата на Европа през 1996 година, когато Българският футболен съюз уволнява треньора на отбора Димитър Пенев, Стоичков еднолично стачкува против тази несправедлива, съгласно него, глоба и цяла година пренебрегва апелите към него за присъединяване в тима. Много авторитетни хора в България приканват тогава да се заеме непримирима позиция към бунтаря, въпреки и да е популярен. Но приемникът на Пенев – Христо Бонев – демонстрира толерантност.



На 8 юни 1997 г. – съвсем година до началото на международното първенство – Стоичков се връща след едногодишна самоизолация. В мача с Люксембург в Бургастой открива резултата и България побеждава изрично с 4:0.

През 1997 година в решаващия мач от международните квалификации в София, Стоичков подава на Трифон Иванов за гола като България побеждава Русия с 1:0 и се класира за финалите. В изявление по-късно той неуместно се пошегува, след които изгубва доста съветски поклонници на своя гений: „ Руснаците са ни освободили от фашистите, а ние тях – от международното състезание “.



Общо на международни футболни финали Стоичков има 10 мача и 6 гола на световните първенства през 1994 в САЩ и през 1998 г. във Франция, на финали за Европейско първенство има 3 мача и 3 гола (ЕП 1996, Англия).



Скандални изявления

 

През лятото на 2007 Христо Стоичков дава изявление за сп. „ Макс “, което става мотив за възмущение измежду футболната общност. В него той прави някои скандални изявления:

Всичко това е клевета на нашите елементарни публицисти. Проста, елементарна тъпота.

За това, когато ги набият, и по този начин се изкефвам... напряко ми става кеф.

Имат профсъюз на публицистите и се пазят. От кое? От гаргите. Само тормоз за такива отпадъци. Тормоз.
“„
И някакъв, където беше писал за Димитър Пенев... Е, какъв е Димитър Пенев – един от всичките треньори. Това е Димитър Пенев.

Един от многото, които съм имал. С тази разлика, че около нас стана треньор.

През май 2013 година като треньор на Литекс след загубата с 1:2 от Локомотив (София) в Ловеч Христо Стоичков упреква основния рефер Георги Йорданов за провалянето, а в това време атакува и президента на БФС Борислав Михайлов, като дава изявление, в което декларира: [3], [4]

Естествено е, че съм нервозен, тъй като не може един, който желае да е някакъв, фактор в българския футбол, се видя, че е най-големия отпадък. Най-големия отпадък се демонстрира не за веднъж, за два пъти. Не може да се подиграва с труда. Независимо, че сме изгубили, само че не може да се подиграва 90 минути с труда – да си подвига картони където си желае, квото си желае, чиста дузпа не дава... Ами по какъв начин да го направя аз? Как да влеза при тия деца? Кво да направя при тия деца? Да се подиграва с труда на тия деца всеки ден дето ги упражнявам?! И на следващия ден да ме сочат, че съм дал мача на „ Локомотив “?! Т`ва ли би трябвало да пишат на следващия ден? С тия мръсняци! Да, оня, където оня с перуката, същата работа... където на футболния съюз, и той същия отпадък. Е, то бива, бива толкоз дивотия, па не чак толкоз! Чак толкоз не трябва! Видяхме ги за кво става въпрос, цяла година ги траех! Вие виждате – кой става първенци, по какъв начин стават първенци. Оня другия ляга, им дават мачовете... Аз не желая мойте деца да ги сочат с пръст на следващия ден, бе! Мен няма да ме сочат с пръст, че съм изгубил един мач, от где на къде, че сме създали, вкарали са гол, о`кей, това е футболът, само че няма да се подиграват. Но няма да се подиграват!

- Вие търсили ли сте някаква среща с Боби?...
- Каква среща да съм търсил с тоя бе? Със тоя, не му споменавай името ве! Майни тая работа ве, ще го диря!
- Е, това в случай че по този начин продължава, какво вършиме?
- Ами, до там, до като някъде го хвана и го пребия, е т`ва е! Т`ва ше стане... То не може бе, това е насмешка на всички места, бе! Ако се мисли, че е доста огромен... президент, че е единствения в историята на българския футбол, който няма да иде на международно състезание да гледа неговия тим, а ще върви единствено на екскурзии!...

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 4udovi6teto (преди 9 секунди) Рейтинг: 15357 | Одобрение: 5932 ЧРД на Великия състезател Христо Стоичков!  Усмивка https://www.facebook.com/profile.php?id=100001222017028Валери Станков Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР