На 8 февруари пакистанските граждани гласуваха на общите избори след

...
На 8 февруари пакистанските граждани гласуваха на общите избори след
Коментари Харесай

Сложните избори в Пакистан

На 8 февруари пакистанските жители гласоподаваха на общите избори след съвсем две години политическа рецесия, породена от оставката и последвалия арест на министър-председателя и водач на Движението за правдивост Имран Хан.

Преди началото на предизборната акция Имран Хан беше упрекнат в корупция, за което се твърди, че не е подал подарък в депозитара. Тогава към обвиняванията беше добавено и обвиняването за вълнения на 9 май, защото против поддръжниците му след ареста на Хан започнаха огромни митинги, довели до конфликти с полицията, силите за сигурност и опожаряване на държавни здания.

След като Имран Хан и някогашният външен министър Махмуд Курейши бяха упрекнати в откриване на държавни секрети (тъй като Имран Хан намерено съобщи, че оставката му е инициирана от Съединените щати и тази информация е в дипломатическата кореспонденция), и бяха наказани на 10 години затвор.

Накрая, тъкмо преди изборите, беше добавено още едно обвиняване, че последният му брак нарушава нормите на шериата. Съпругата му Бушра Биби също беше упрекната.

Беше ясно, че властта, представлявана от военните, ще се опита да попречи на Имран Хан да се върне на власт.

Още при започване на преброяването на гласовете обаче стана ясно, че Движението за правдивост, или по-точно подкрепените от тази партия самостоятелни претенденти (тъй като Централната изборна комисия забрани на партията непосредствено да взе участие със символиката си), е приемане на болшинство.

И освен на местата на обичайният им електорат, а изобщо за образуването на състава на Народното събрание

Пакистанците избират Движението за правдивост

В понеделник, 12 февруари, по публични данни Движението имаше 101 места, Мюсюлманската лига Наваз - 75, Народната партия - 54, Националистическото придвижване Мухаджир - Пакистан - 17, Джамиат Улема-е-Ислам (JUI) от Фазал-ур- Реман - 4, останалите - 13.

Динамиката на данните за изборите за провинциални събрания също демонстрира забавни модели. Защото статистиката в края на предходната седмица беше друга от последната встъпителна. А за разлика от няколко гласа това е сериозно.

И по този начин, в Синд Народната партия завоюва чиста победа, спечелвайки 83 места. Мухаджирите взеха 26 и това е целесъобразно, защото исторически те бяха основани в Карачи. Движението за правдивост завоюва 14 места там, а Мюсюлманската лига единствено едно. В понеделник мястото мина от Движение за правдивост към Народната партия.

В Хайбер Пахтунхва, където пущуните, които са поддръжници на Движението за правдивост, имат забележителен демографски превес, партията се обрисува като явен водач с 89 места. Останалите партии не завоюваха даже 10 места. По-късно към Движението беше добавено още едно място, ДУИ получи седем, Мюсюлманската лига Наваз пет, а Народната партия четири места. Но Пенджаб сподели мощна поляризация.

Първоначално Мюсюлманската лига имаше 139 места, а Движението за правдивост имаше 135. След това Движението изпревари и сподели 138, а Лигата остана със 137 места. Народната партия съумя да вземе единствено 10 места.

В Белуджистан имаше мощно систематизиране сред партиите - 11 места за Народната партия, девет за Мюсюлманската лига, осем за ДУИ, пет за Движението за правдивост и 13 за други депутати. В същото време Движението си върна едно място, ЮСИ добави три, а Лигата - едно.

Като цяло никоя партия не може сама да сътвори държавно управление. Затова е нужна коалиция. Националното заседание на Пакистан има 266 места, тъй че болшинството се нуждае от 134 места.

Но има един значим колорит. Независимите претенденти от Движение за правдивост не могат сами да сформират държавно управление, макар че са болшинство.

Съгласно параграф 92(6) от Закона за изборите, в границите на 72 часа след оповестяването на формалните резултати, те би трябвало да се причислят към партия или да основат група в Народното събрание [1].

Основният риск за тази условна група е, че такива заместници могат да бъдат наддадени. Проблемът с дезертьорството изигра основна роля по време на импийчмънта на Имран Хан преди две години.

Следователно това може да се случи още веднъж. Освен това, защото претендентите не бяха от партията, те изгубиха квотите за места, предопределени за дами и немюсюлмани. От друга страна, високите индикатори демонстрират ясното единение на партийните последователи и подготвеност за политическа битка.

Въпреки обстоятелството, че Мюсюлманската лига не съумя да заеме първо място, съвсем незабавно след гласуването Наваз Шариф разгласи успеха си [2].

Но това беше направено по двузначен метод. Бившият министър председател, говорейки от балкона на резиденцията си, сподели, че партията му се е трансформирала в „ единствената най-голяма партия “, макар че не разполага с броя, с цел да сформира държавно управление сама.

Той добави, че е „ инструктирал Шехбаз Шариф да се погрижи за това довечера. Помолих го да се срещне с Асиф Али Зардари, Маулана Фазлур Рехман и Халид Макбул Сидики. “

Въпреки че партията му не събра даже половината гласове в родния му Пенджаб.

Задкулисни срещи, западни ползи и рецензии към изборния развой

Поредица от срещи се организираха в Лахор в неделя, където партиите на Наваз, Мюсюлманската лига, партията Авами и Националистическото придвижване на Мухаджир-Пакистан, които дружно имат численото преимущество да образуват съдружно държавно управление, " по принцип се съгласиха да работят дружно ".

Президентът на Мюсюлманската лига Наваз Шехбаз Шариф, по-малкият брат на водача Наваз Шариф, организира първата си публична среща с управлението на Народната партия в къщата на Билавал в Лахор, където се срещна със съпредседателя Асиф Али Зардари и неговия наследник, ръководител на партията Билавал Бхуто Зардари.

Преди това, както означават медиите, на 9 февруари се организира загадка среща в резиденцията на изпълняващия длъжността основен министър на Пенджаб Мохсин Накви [3].

По-рано беше обявено, че Народната партия желае поста министър-председател и не се стреми да даде този пост на управлението на Мюсюлманската лига. Предполагаше се, че в противоположен случай може да минат в съпротива.

Но след втората среща участниците показаха своя ангажимент да „ слагат ползите и благосъстоянието на нацията над всичко “. Така че може би Народната партия и Лигата ще се обединят, с цел да водят обща политика.

Пакистанските медии оповестяват също, че се е състояла среща сред американския дипломат Доналд Блом и ръководителя на Народната партия Билавал Бхуто Зардари [4].

Очевидно Вашингтон се пробва да ръководи вътрешните процеси в страната и да си обезпечи преданост от новото държавно управление.

Съвсем неотдавна в петък Съединени американски щати намерено сложиха под подозрение „ неоправданите ограничавания “, наложени на изборния развой в Пакистан, и показаха угриженост по отношение на изказванията за машинация на гласоподавателите.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър сподели, че Вашингтон се надява на " навременни, цялостни резултати, които отразяват волята на пакистанския народ " и изброи опасенията на Съединени американски щати по отношение на процеса.

„ Ние се причисляваме към надеждни интернационалните и локални наблюдаващи на избори в оценката, че тези избори включват неоправдани ограничавания върху свободата на изложение, сдружаване и мирни събрания ".

" Ние осъждаме изборното принуждение... и сме загрижени за изказванията за интервенция в изборния развой. Твърденията за интервенция или машинация би трябвало да бъдат изцяло разследвани “, сподели Милър в изказване.

Милър обаче означи, че администрацията на президента Джо Байдън е „ ангажирана да работи със идващото държавно управление на Пакистан, без значение от политическата партия, за поощряване на нашите споделени ползи “, в това число съдействие в търговията, вложенията и сигурността [5].

Англия също излезе с сходно изказване. „ Съжаляваме, че не на всички партии беше публично позволено да вземат участие в изборите и че бяха употребявани законови процедури, с цел да се попречи на някои политически водачи да вземат участие и да се предотврати потреблението на разпознаваеми партийни знаци “, сподели английският външен министър Дейвид Камерън в изказване в петък.

И, сходно на Съединени американски щати, той добави, че „ чакаме с неспокойствие да работим със идващото държавно управление на Пакистан за реализиране на тази цел и в целия набор от нашите общи ползи “ [6].

Европейски Съюз също по този начин съобщи, че „ съжалява за неналичието на равни условия заради неспособността на някои политически фигури да вземат участие в избори, рестриктивните мерки върху свободата на събранията, свободата на изложение както онлайн, по този начин и офлайн, рестриктивните мерки върху достъпа до интернет, както и като изказвания за сериозна интервенция в изборния развой, в това число арести на политически деятели.

Ето за какво ние призоваваме съответните органи да подсигуряват, че всички отчети за изборни нередности са бързо и цялостно разследвани и да изпълнят рекомендациите, съдържащи се в идния отчет на задачата на Европейски Съюз от специалисти по изборите...

" Пакистан е значим сътрудник на Европейския съюз и ние чакаме с неспокойствие да продължим да работим с държавното управление на Пакистан по целите, контрактувани в Стратегическия проект за ангажиране сред Европейски Съюз и Пакистан ".

" Ние призоваваме Пакистан да продължи промените в региона на правата на индивида, положителното ръководство, както и трудовите права и екологичните стандарти, да се оправи с минусите, посочени в отчета за ОСП+ от ноември 2023 година, и да продължи нужните стопански промени. “ [7]

Пакистанското външно министерство отговори със следното изказване: „ Взехме под внимание изказванията на няколко страни и организации по отношение на общите избори, извършени в Пакистан на 8 февруари 2024 година "

" Изненадани сме от отрицателния звук на някои от тези изказвания, които не регистрират сложността на изборния развой и не признават свободното и въодушевено практикуване на правото на глас от десетки милиони пакистанци. Тези изказвания подценяват неоспоримия факт, че Пакистан организира своите общи избори спокойно и сполучливо, като в същото време се оправи със съществени закани за сигурността, произлизащи главно от задгранично спонсориран тероризъм ".

" Някои изказвания даже не са правилни. Нямаше прекъсване на интернет в цялата страна. Само мобилните телефонни услуги бяха спрени за деня, с цел да се избегнат терористични произшествия в деня на изборите. "

Пакистан организира избори като част от своя ангажимент за създаване на устойчиво и демократично общество. Въпреки че ценим градивните препоръки от нашите другари, отрицателните мнения даже преди приключването на изборния развой не са нито градивни, нито справедливи.

Пакистан ще продължи да работи за построяването на витална демократична страна. Всеки избор и спокойно предаване на властта ни приближава до тази цел. Ние вършим това не заради опасения, изразени от други, а тъй като това е стремежът на нашия народ и визията на нашите бащи-основатели. " [8]

Критики към изборния развой обаче имаше и от вътрешността на страната. В навечерието на изборите ръководителят на Пакистанската централна изборна комисия Сикандар Султан Раджа увери, че органът за наблюдаване разполага с „ изключителна и самостоятелна мрежова система “ и че няма да има закъснение на изборните резултати.

Обявяването на първите резултати обаче лиши повече от девет часа, а окончателните резултати даже не бяха известни до понеделник, 12 февруари. Това разгневи гласоподавателите и политическите коментатори.

В пакистанските медии имаше апели за нуждата от оставка на ръководителя на Централната изборна комисия, трансформирайки изборите във фарс и за „ подмолна работа “. Мнозина обаче похвалиха Движението за правдивост, защото демонстрираха „ дух на непокорство “.

Западните медии също подлагаха на критика актуалните управляващи на Пакистан, обвинявайки ги в операция. BBC и CNN направиха клевети за изборни измами и липса на доверие в изборите на фона на размириците в Пакистан.

Time разгласява публикация, озаглавена „ Изборите в Пакистан са безочливо фалшифицирани “ [9]. Главният задграничен сътрудник на Sunday Times, Кристина Ламб, сподели, че резултатите от изборите демонстрират, че нещата " не вървят по проект " за ръководещите [10]. А индийските медии се любуваха на детайлностите от преброяването на гласовете в Пакистан и разясниха изказванията на водачите на политическите партии на съседа [11].

Размирици преди и след

Изборите бяха съпроводени от вълнения, които не престават и до през днешния ден. Така в Шангла, заради конфликти сред последователи на Движението за правдивост и полицията, четирима бяха убити и над 30 души бяха ранени, в това число някогашният народен представител от Народното събрание от Движението за правдивост Наваз Мехмуд.

Размириците започнаха, откакто ръководителят на изборната комисия разгласи Амир Мукам от Мюсюлманската лига за победител. Представители на Движението за правдивост упрекнаха държавното управление в изборна машинация.

Подобни демонстрации се организираха в Куета (административният център на Белуджистан) и Пешавар (центърът на Хайбер Пахтунхва).

Един от водачите на Движението за правдивост в неделя, 11 февруари, сподели, че не признават резултатите от изборите в редица градове, като Саргода и Файсалабад, тъй че се готвят за митинги в цялата страна [12].

На същия ден избухна конфликт в Ларкана сред представители на Народната партия и Големия либерален алианс, което докара до гибелта на двама деятели и един служител на реда [13]. А в Равалпинди (сателитен град на Исламабад, където се намира генералният щаб на въоръжените сили на страната) последователи на Движението за правдивост бяха арестувани по време на митинги.

Преди самите избори ситуацията също беше напрегната. Непосредствено в деня на гласуването на 7 февруари бяха осъществени две терористични офанзиви в провинция Белуджистан, като втората детонация стана покрай офиса на ислямистката партия ДУИ. Официално починалите са 26.

Вероятно митингите под разнообразни форми ще продължат и след оповестяването на окончателните резултати. В редица градове Движението за правдивост оспорва гласовете, само че Мюсюлманската партия на Наваз също сложи под подозрение адекватността на някои изборни секции.

Ако прибавим към вътрешните политически проблеми сложната икономическа обстановка, както и напрегнатата обстановка със сигурността (повече от 10 терористични организации работят в страната, връзките с талибанското държавно управление в Афганистан са напрегнати, да не приказваме за класическия геополитически съперник в Индия ), идващото държавно управление ще се изправи пред много сложна работа.

Теоретично Русия може да помогне на Пакистан да реши редица проблеми, както постоянно вършат главният спонсор Китай или дългогодишният сътрудник Саудитска Арабия. Двустранните връзки обаче би трябвало да се развиват съответно, без измами по поръчка на Запада.

Официално Пакистан е посочен в Русия като другарска страна. И Исламабад може да потвърди това на процедура, в случай че има суверенна политическа воля. Не по-малко от този, който Имран Хан имаше, когато след идването си на власт намерено съобщи, че няма да разреши на Съединени американски щати да въвлекат страната му в каквито и да било спорове.

Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8762Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед68126Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед75751Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед40199Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед21689Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед372156Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251206Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед227813Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед110563Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед94228Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев22288При
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР