На 8 февруари 1828 г. се ражда френският писател Жул

...
На 8 февруари 1828 г. се ражда френският писател Жул
Коментари Харесай

Преди 190 г.: Ражда се великият фантаст Жул Верн

На 8 февруари 1828 година се ражда френският публицист Жул Верн. Той е един от най-четените романисти, превеждан на 148 езика съгласно статистиката на ЮНЕСКО. В своите творби великият създател на приключенска фантастика предсказва научни открития и изобретения в най-различни области, включително пътешестване в Космоса, пътешестване под вода, управляеми ракети и др. Романите му са построени върху деликатно проучени научни обстоятелства и теории, а в тях действието се разпростира посредством полета на въображението.

По гледище на татко си Жул Верн приключва право в Париж. Там влиза в литературните кръгове и стартира да разгласява пиеси, повлияни от създатели като Виктор Юго и Александър Дюма, с който се познава персонално. Адвокатска кариера не прави и се отдава на перото.  Най-значителните си творби написва до 1880 г., а огромна част от тях са негови сбъднати мечти. В " От Земята до Луната " Верн е описал напълно тъкмо размерите на ракетата, точното място на стартирането (Флорида) и дори обстоятелството, че екипажът е от трима души, както по-късно е било в програмата на NASA. Вечна класика са „ Децата на капитан Грант “,  „ Тайнственият остров “, „ Двадесет хиляди левги под водата “, позната като " Капитан Немо " и мн. други Посмъртно са оповестени 9 негови романа. 

За повече от 40 години Жул Верн разгласява по 1-2 книги годишно, чиито тематики са с необятен диапазон. Въпреки че написа за екзотични места, самият Жул Верн не пътува доста и единственото му пътешестване с балон трае двайсет и четири минути.

Няколко седмици след своя 77-и рожден ден той съществено заболява. Чекмеджетата на бюрото му се пръскат от приключени ръкописи. Жул Верн резервира схващане до самия си край. Почива безшумно, в наличие на фамилията си, на 24 март 1905 година Погребан е покрай дома си в Амиен. На гроба му е подложен монумент, на който е изобразен Жул Верн, излизащ от гроба с протегната към звездите ръка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР