На 8 декември президентът Румен Радев наложи вето на част

...
На 8 декември президентът Румен Радев наложи вето на част
Коментари Харесай

Президентското вето за НЗОК било несериозно



На 8 декември президентът Румен Радев наложи несъгласие на част от Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, поради незаплащането на избрани лекарствени артикули. Президентът счита, че се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица и се визира главно конституционно право за налична здравна помощ.

„ Считам, че възприетият метод лишава същностен съставен елемент от обществения темперамент на страната и опонира на правилото за обществена правдивост “, декларира Румен Радев в претекстовете си. Според частта от закона, съображение за налагане на ветото, се открива предписание НЗОК да не заплаща за лекарствени артикули с ново интернационално непатентно название. Държавният глава уточни, че лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, само че това не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост.

По мотив ветото на президента върху част от Бюджета на Касата, здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че употребявайки една доста сензитивна тематика като здравето на българина, се прави голяма операция от дребен брой хора, които извършват корпоративни ползи. Той беше безапелационен, че няма заболяване, което да не е обезпечено с най-модерните, прилагани в Европа и света лекарства. Здравният министър дефинира като несериозни претекстовете за президентското несъгласие. „ Писал съм претекстове към несъгласие на президент и мисля, че хората, които пишат претекстовете на президента, би трябвало да бъдат по-добре осведомени с материята, за която пишат “, съобщи той.

Граждани, лекари и пациенти стачкуваха пред Народното събрание с искане на анулация на признатия текст НЗОК да не заплаща нови медикаменти. Протестът им поддържа омбудсманът Мая Манолова, която дефинира решението като дискриминационно. Тя изрази подготвеност да подаде тъжба в Конституционния съд, в случай че Народното събрание не прегласува този текст.

Здравният министър Кирил Ананиев обаче разяснява, че митингът е проведен, тъй като част от недоволстващите участват и на други митинги, без значение на каква тематика. Той изясни, че тезата му за ветото на президента се поддържа от редица учени, професори и шефове на лечебни заведения, които се занимават професионално с лекуването на българските жители. Министърът уточни, че терзание на здравните министри в Европейски Съюз е точно натискът на фармацевтичната промишленост да вкара допустимо най-бързо новите молекули, с цел да възвърне вложенията си. Кирил Ананиев посочи, че България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули. „ Това е значимо и би трябвало да търсим салдото, не постоянно новите молекули, преди изпитването им, носят позитивни резултати върху лекуването на жителите “, разясни той.

„ Фокус “ напомня: На 29 ноември Народното събрание одобри Бюджета на НЗОК за 2018 година. Бяха отпуснати 27 млн. в допълнение от запаса на Касата за първична и профилирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични действия. Бюджетът е с 400 млн. лв. повече по отношение на 2017 година. Въпреки рецензиите на опозицията и на пациентски организации в закона остана възбраната НЗОК да заплаща нови лекарства. Парламентът реши също Касата да не подписва контракти с лечебни заведения по нови клинични пътеки, както и с новите лечебни заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР