На 8 август в далечната 1990 година един депутат заявява

...
На 8 август в далечната 1990 година един депутат заявява
Коментари Харесай

Ретроспекция: 20 години България в НАТО

На 8 август в далечната 1990 година един народен представител декларира от парламентарната естрада, че наложителната донаборна работа би трябвало да бъде отстранена, а НАТО да стартира да пази България. Името му е Соломон Паси, а реакцията в залата тогава е вцепенение. 20 дни по-късно към този момент с къса подстрижка и костюм, от трибуната на Великото национално заседание Паси насочва депутатски въпрос към тогавашния министър председател.

" Уважаеми господин министър председателю, какви са вероятностите щото България да се причисли към НАТО като вероятно паралелно с това се дистанцира от Варшавския контракт ".

Петър Корнажев тогава декларира, че това е персонално мнение на господин Паси, а не на Съюз на демократичните сили, външният министър Бойко Димитров пък е безапелационен, че би трябвало да останем във Варшавския контракт, до момента в който той съществува. Същата година 135 депутати отпред с Паси, внасят в Народното събрание подписка за започване на процедура за присъединение към Алианса.
На срещата на върха на Алианса в Прага, лорд Робертсън публично афишира поканата за участие към България и още 6 страни

" Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Считам,че това се утвърждава ", сподели лорд Джордж Робъртсън-генерален секретар на НАТО.

У нас новината е оповестена публично в послание на Симеон Сакскобургготски към нацията

" Днешното достижение фактически демонстрира, че българският народ и българската нация фактически са способни на чудеса, в случай че работят дружно, в екип и с една ясна цел ", уточни Симеон Сакскобурготски -министър председател/ 2001-2005 /.

На 18 март 2004 та президентът Първанов подписва указа за присъединение, а на днешната дата тъкмо преди 20 години, на обилна гала в градината на Белия дом, Симеон Сакскобургготски подава пред американския президент Джордж Буш утвърждавания от Народното събрание ни документ за участие./ 1.21/

4 дни по-късно фантазията на няколко генерации се сбъдва и на 2 април под звуците на българския народен химн, знамето ни е публично издигнато пред централата на НАТО в Брюксел. Сълзите на Соломон Паси тогава дружно с трабанта му, возил генералния секретар на Алианса Манфред Вьорнер при гостуването му у нас, стават знак на присъединението ни към северноатлантическия пакт. А на въпроса " Как се чувствахте господин общоприет секретар този дребен трабант ", той отговори:

" Господа по какъв начин мога да се усещам - това е немска кора ".

20 години по-късно къде е България на картата на Алианса?

" За положително или неприятно България има стратегическо и растящо значение в границите на НАТО, в границите на черноморския район, а експанзията на Русия не се чака да даде скоро заден ход,което прави нашата роля още по огромна.

Като някогашен дипломат на страната ни в централата на НАТО в Брюксел, Драгомир Заков е на мнение,че България заема сега една от основните функции в Алианса като част от югоизточния фланг.

" Тази война в действителност промени ролята на България. Нека да си напомним какво се случи в деня,в който Путин влезе в Украйна, на същата заран НАТО организира съвещания по чл.4 и България беше измежду тези 7 страни които се включиха в тези съвещания което също демонстрира нашата водеща роля като страна -член в Алианса, само че и ангажимент на нашите съдружници към нас ".

" Оттук нататък най-важното, което България би трябвало да следва като тактика в ролята си на деен и пълновръстен член на НАТО безусловно наложително продължение на цялостната интеграция на страната във всички структури на НАТО политически и военни.Това няма опция

" Най-важната цел е да имаме цел, тъй като няма попътен вятър за транспортен съд без посока. Искам през днешния ден да видя цели, които да преследваме 20 години, по този начин както преди 33 години начертахме цели, които преследвахме 20 години. Това е за България, за НАТО. Бих желал да видя цели, които да се формулират и идващите 75 години, тъй като бащите създатели на НАТО преди 75 години имаха тази визия ", заключи

И Паси и Заков споделят тезата,че единството сред всички 32 страни членки на Алианса е основен фактор за реализиране на дълготраен мир и непоклатимост в света.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР