На 8 август миналата година Вежди Рашидов обяви, че е

...
На 8 август миналата година Вежди Рашидов обяви, че е
Коментари Харесай

Покаяние или бунт – Вежди Рашидов си тръгва от политиката   

На 8 август предходната година Вежди Рашидов разгласи, че е подготвен да се върне в политиката - отхвърли се от декларираното желание за отдръпване и одобри номинацията за народен представител. На 9 август тази година той дефинитивно я напусна.

Една година разлика.

Година, през която Рашидов се завърна триумфално в Народното събрание, откакто бе поискан от структурата на ГЕРБ в Пловдив и изстреля партията в региона още веднъж на върха, от който бе изместена на предходните два вота от Има Такъв Народ и Политическа партия.


Беше доайенът на последните два Народното събрание

Обедини ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които го поддържаха за ръководител на 48-ото национално заседание.

За да стигне до тази седмица, в която партията му се разграничи от него и изиска оставката му от шефските постове в Народно събрание и в ГЕРБ. Заради онази скандална имитация, изречена на сякаш изключени микрофони в пленарната зала в почивката на съвещанието, в което се обсъждаха измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение. Прекъснали ваканцията си, притиснати от митингите против домашното принуждение и в поддръжка на обезобразената с макетно ножче 18-годишна Дебора.

Има и в този момент закони. К'во чешеме езици? Всички ку*ви се разсъниха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна.,пише 24 часа

Това съобщи изненадващо Рашидов пред зам. -председателите на Народното събрание Никола Минчев и Росица Кирова в понеделник и обществото незабавно настръхна против него.


Самият Вежди твърди, че е извадено от подтекста - имал поради, че тези дами в Съединени американски щати се сетили след години да разгласят по какъв начин били изнасилени. (Б. ред. - евентуално има поради продуцента Харви Уайнстийн.) “Става дума за частен диалог с мой сътрудник, само че се оказа, че микрофоните са включени. Да поясня - това, което споделих, касае американски публицист. Ставаше дума, че американски актриси признаха след 15 години, че са били насилвани от богат човек ”, изясни той.

От групата на ГЕРБ се разграничиха незабавно от думите на някогашния министър и желаеха оставката му като ръководител на комисията по просвета и медии и като член на Изпълнителната комисия на партията. Казват, че съвещанието на ГЕРБ било много прочувствено, само че

единици били депутатите на Борисов, защитили правото на Вежди самичък да реши по какъв начин да постъпи,


а не да бъде свикан да хвърли оставка. Той напусна двата поста незабавно.

Ден по-късно при нестихващия публичен и политически отзив взе и окончателното решение - поставя завършек на политическата си кариера. Направи го с малко изказване до медиите:

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов: Тото е безсрамник, тъй като се смее на Тити Папазов, а Никола Минчев е майтапчия?
Пиарът на Рашидов: Ще се занимава с това, с което е прочут в целия свят - с изкуство
Вежди Рашидов е внесъл оставките си в Народното събрание
Във връзка със създалата се обстановка депозирам оставка и като депутат в 49-ото национално заседание, напущам партия ГЕРБ и политиката. Депозира я малко по-късно в деловодството на Народното събрание.

Така по горчива подигравка на ориста Рашидов се съобрази с апела, който самичък насочи при откриването на 49-ото Народно събрание -чест, която за повторно имаше като доайен.

“Моля ви, в името на единствения ни приоритет, да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем обстоятелството, че огромната политика е низ от взаимни отстъпки в името на българския народ ”, съобщи тогава той. След изпуснатите остри думи той смири манталитет и избра да напусне политиката.

Или пък избра път да споделя каквото желае, без да се преценява с партийната дисциплинираност. Имаше

проблем да държи езика си зад зъбите през всички години в ГЕРБ

Ясно сподели, че мъчно преглъща обединението с ПП-ДБ. Не му се харесаха законопроектите, които новото болшинство бълва, в това число и корекциите в Закона за отбрана от домашното принуждение. Отдавна даде да се разбере, че патосът против Москва също не му е по душа.

И въпреки всичко постоянно е преглъщал и отстъпвал “в името на единствения ни приоритет ”. Точно преди 2 месеца, в деня, в който Народното събрание трябваше да гласоподава дали да поддържа кабинет с мандата на втората коалиция, Рашидов настоя от трибуната да се даде късмет на кабинета “Денков ”. Призна, че жертва страстите си в името на това да се успокоят пристрастеностите, да се сътвори баланс и да си отдъхнат хората от спиралата от избори.

“Стойте близо до хората, чуйте ги, разберете ги, с цел да им служите почтено. Вярвам в народа си, в страната си. Дошло е време да надделее разсъдъкът и нищо друго ”, прикани той сътрудниците си.

Човек със лично мнение и самичък построил се, Рашидов постоянно се е гордеел с това, че не се отхвърля от приятелите си и в положително, и в неприятно.

Неприятелите му не пропущат при всеки негов триумф отново да залепят определението “мултак ” поради другарството му с Илия Павлов. Той обаче нямаше проблем да си признае: “Познавам го от социализма и в никакъв случай нищо неприятно не ми е направил. Осъдете го, щом е противоречиво. Той за нищо не е наказан.

От другари не се отхвърлям в никакъв случай

Нямам мотив да се срамя от биографията си ”.

Рашидов беше и индивидът, който удържаше дисциплината и духа в Народното събрание, до момента в който партиите намерят консенсус за така наречен ротационен принцип за председателското място в Народното събрание. Направи го и в предходното, 48-о национално заседание - тогава блокажът по избора бе разрушен, откакто Рашидов стана титуляр на поста.

“Трябваше единствено да открия съвещанието на този парламент като най-възрастния, а станах ръководител. Самата дума “най-възрастният ” ви подсказва, че към този момент ми е време малко и безгрижник да се върна да бъда.

Като Хемингуей малко и аз да изживея старостта по един хубав метод,

около някое море, записки да напиша ”, изповяда се Рашидов, откакто седна в председателския стол на 48-ото Народно събрание. в последна сметка направи една нова галерия, само че отново се върна и в 49-ото.

Оставката му в този момент дава късмет на фермера от пазарджишкото село Синитево Йордан Кръстанов от съдружния сътрудник Съюз на демократичните сили да седне на банката. Няколко пъти претендент от Пловдив област, до момента не успяваше да се класира, избутан от хора с преференции като Младен Шишков и доктор Иван Червенков.

В уеб страницата на Съюз на демократичните сили в Пловдив Кръстанов е показан като “собственик на неголяма стъклена оранжерия ” и ръководител на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР