На 8 август 1963 г. е извършен т. нар. „Голям

...
На 8 август 1963 г. е извършен т. нар. „Голям
Коментари Харесай

8 август 1963 г. Големият влаков обир

На 8 август 1963 година е осъществен така наречен „ Голям влаков обир” във Англия. От пощенски трен по линията Глазгоу-Лондон са откраднати 2,6 млн. паунда. Идеята за обира главният уредник Брус Ричард Рейнолдс получава в пандиза от съкилийник.

След като излиза от пандиза, разисква проекта със свои съучастници, известни като Югозападната тайфа. За своя дясна ръка Рейнолдс избира изискания Дъглас Гордън Гууди - добре облечен лондонски коафьор и апаш, който е прочут в престъпните среди със своя кураж и с хладнокръвието си.

Но бандата на Рейнолдс не разполага с задоволително хора, с цел да извърши удар от сходна големина. Затова притеглят и някогашния боксьор Роналд Бъстър Едуардс, тогава водач на Югоизточната тайфа и притежател на клуб по бокс. Той е непосредствен другар на Рейнолдс и Гууди. Ключова фигура в осъществяването на проекта става и букмейкърът Чарлз Фредерик Уилсън. Той е приближен сътрудник на Рейнолдс. Четвъртият участник Роналд Бигс не взе участие в обмислянето на обира и в реалност има напълно дребна роля в него. Бигс е малък нарушител още от младежките си години. Бигс влиза в заверата, откакто Рейнолдс му загатва, че в случай че взе участие в един умислен удар, неговият дял ще е 40 000 лири. Именно Бигс намира Питър, който може да кара дизелови локомотиви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР