На 8 април Църквата почита св. апостоли Иродион, Агав, Руф,

...
На 8 април Църквата почита св. апостоли Иродион, Агав, Руф,
Коментари Харесай

На 8 април почитаме шестима апостоли  

На 8 април Църквата уважава св. апостоли Иродион, Агав, Руф, Асинкрит, Флегонт и Ермий. 

Свети деятел Иродион се родил в Тарс, основен град на региона Киликия в Мала Азия, затова бил съгражданин на свети деятел Павел. Той бил помощник на светите апостоли и ревнив просветител на Христовото обучение сред юдеите и езичниците. След мъченическата гибел на св. ап. Петър деятел Иродион дружно с доста други християни бил посечен с меч в Рим.

Свети деятел Агав проповядвал в Йерусалим и Юдея. Той имал оракулски подарък. Св. деятел и евангелист Лука загатва за него на две места в книгата си Деяния на светите апостоли.

Свети деятел Руф е бил свещеник в гръцкия град Тива. В Посланието си до Римляните св. ап. Павел изпраща привет до него и до деятел Асинкрит, който бил свещеник в Иркания (град в Мала Азия), до деятел Флегонт, свещеник в тракийския град Маратон, и до деятел Ермий, свещеник Далматски.

Свети деятел Асинкрит, споменаван в същото това обръщение на деятел Павел към Римляните, бил свещеник в Гиркания - област в Мала Азия.

Светите апостоли Флегонт и Ермий, споменавани в същото обръщение, били епископи: първият в тракийския град Маратон, а вторият в Далмация.

Всички тези апостоли от седемдесетте се подвизавали доста, благовестейки Христовото Евангелие по цялата земя, като привели към Христа мнозина езичници. По друго време съвсем всички те били подложени и на разнообразни страдания от страна както на иудеите, по този начин и на елините, и като приели страдалчески венец, със популярност отишли при Господа. 

Източник: bg-patriarshia.bg, pravoslavieto.com
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР