На 8 април над части от САЩ, Канада и Мексико

...
На 8 април над части от САЩ, Канада и Мексико
Коментари Харесай

Български астрономи ще наблюдават пълно слънчево затъмнение

На 8 април над елементи от Съединени американски щати, Канада и Мексико се чака цялостно слънчево затъмнение и астрономи от обсерваторията в Рожен ще го следят от първа ръка. Това сподели доцент доктор Никола Петров, шеф на обсерваторията в Рожен, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “ . Следващото се чака през 2044 година

Българският екип, който се приготвя за отпътуваме в Мексико, се състои от четирима души – " непретенциозен физически състав, само че се надяваме да изпълним проучвания в региона на науката “, разясни доцент Петров. " Избрахме Мексико, тъй като вероятността за хубаво време там е доста по-голяма, в сравнение с в Съединени американски щати и Канада по това време на годината. Вероятността от Флорида нагоре да има положителни атмосферни условия по това време на годината е под 30%, сочи статистиката. В Мексико, в противен случай – тя е сред 80 и 90% “, разясни доцент Никола Петров.

" Имаме доста задания, въпроси без отговор във връзка с слънчевата корона по време на цялостни слънчеви затъмнения. Тамо при тези феномени астрономите имат опция да следят тази корона от Земята на огромни дистанции – да вземем за пример 2, 3 пъти диска на Слънцето. Тъй като слънчевите затъмнения са много рядко събитие, успеваемостта на експедиции, сходна на нашата, е много висока “, акцентира шефът на обсерваторията в Рожен..

" Искаме да разберем повече за разпределението на електроните в слънчевата корона, да забележим до каква степен и до каква степен може да доближи безпристрастен прахуляк, който се движи сред планетите. Под влияние на гравитацията на Слънцето той съумява да го приближи, даже да падат дребни тела от него върху самото Слънце - това обогатява Слънцето с гориво и то продължава да свети. Наш еикп е следил цялостно слънчево затъмнение и предходната година в Австралия. Това затъмнение на 8 април, както и всяко друго досега, няма да се отрази на хората по никакъв метод. Затъмнението се случва, когато Луната застава сред Земята и Слънцето “, даде уточнения доц.д-р Никола Петров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР