На 79 годишна възраст, след продължително боледуване, почина Любомир Коларов

...
На 79 годишна възраст, след продължително боледуване, почина Любомир Коларов
Коментари Харесай

На 79 години почина журналистът Любомир Коларов

На 79 годишна възраст, след дълготрайно боледуване, умря Любомир Коларов - български публицист и държавник, основен редактор в Българска национална телевизия. Депутат в 37-ото Народно заседание, ръководител и на Комитета по пощи и далекосъобщения.

Любомир Коларов е роден на 25 юни 1943 година в Бургас. Завършва компетентност " Телевизионна и радио публицистика " в Московския държавен университет " М. В. Ломоносов ".

От 1968 година работи като кореспондент, редактор и коментатор на Българската телевизия, а от 1971 до 1977 година е бил неин сътрудник в Москва. Бил е зам. основен редактор на Главна редакция " Информация ", а през 1982 до 1991 година - основен редактор на Редакция " Светът в деяние " в Българска национална телевизия. През 1991–1994 година работи като основен редактор на ежедневника " Вечерни вести " - Българска национална телевизия. Създател е на телевизия БСТВ.

За своята дълголетна професионална активност Любомир Коларов е оставил във фонда на Българска национална телевизия над 100 документално-публицистични кино лентата и авторски излъчвания. В " Златния фонд " на Българска национална телевизия са интервютата му с президенти, министър-председатели, ръководители на националноосвободителни придвижвания, интернационалните коментатори и известни международни персони. Бил e член на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия.

Председател е на фондация " Героите на България ", построила през 2008 година паметника на българските опълченци 1877-1878 година по случай 130-ата годишнина от техния героизъм, а в чест на 135 години от Освобождението издигнала монумент на освободителя на София военачалник Гурко. Любомир Коларов е и ръководител на най-старото в България Сдружение на приятелите на Русия " Ал. Невски ", по чиято самодейност през 2007 година до Руската черква в София е повдигнат монумент на Алексей Сергеевич Пушкин във връзка със 170-годишнината от гибелта на световноизвестния класик.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР