На 78-годишна възраст в дома си в Ротердам днес почина

На 78-годишна възраст в дома си в Ротердам днес почина ...

Почина най-дълго управлявалият холандски премиер.


На 78-годишна възраст в дома си в Ротердам днес почина най-дълго управлявалият холандски премиер Руд Люберс, предадоха осведомителните агенции, позовавайки се на комюнике на холандското правителство.

Причината за смъртта не се съобщава. Люберс бе начело на консервативни правителства от 1982 до 1994 г. Той успешно преведе страната си през период на икономически трудности, съкращавайки социалните помощи и убеждавайки профсъюзите да ограничат исканията си. Люберс допринесе и за формиране на основите на Европейския съюз.

Международната му репутация обаче пострада, когато през 2005 г., бе принуден да се оттегли от поста на върховен комисар на ООН по въпросите на бежанците (който зае през 2001 г.) заради скандал, свързан с обвинения от страна на пет жени в сексуален тормоз. Вината му не бе доказана, отбелязва БТА, цитирайки ТАСС.

Понякога Люберс бе критикуван, че е прекалено склонен към принципни компромиси, но привържениците му изтъкват неговия прагматизъм и способност да постига споразумения. Страната ни изгуби голям държавник, каза днес за Люберс холандският премиер Марк Рюте.

Източник: novini.bg