На 78-годишна възраст почина бившият агент на ЦРУ Тони Мендес,

...
На 78-годишна възраст почина бившият агент на ЦРУ Тони Мендес,
Коментари Харесай

Почина Тони Мендес - бившият агент на ЦРУ, вдъхновил филма „Арго“

На 78-годишна възраст умря някогашният сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ Тони Мендес, превъплътен на екрана от Бен Афлек във кино лентата "Арго ", предадоха международните организации.
Мендес се е споминал откакто страдаше от заболяването на Паркинсон, която му беше диагностицирана преди 10 години. На 4 ноември 1979 година, 9 месеца след ислямската гражданска война в Иран, беше завзето посолството на Съединени американски щати в Техеран. Около 60 американци, дипломати и членове на техните фамилии, бяха взети за заложници в продължение на 444 дни. Те бяха освободени през месец януари 1981 година, осведоми Българска телеграфна агенция.
През месец април Пентагонът и Централно разузнавателно управление на САЩ започнаха опит за освобождение на заложниците. От самолетоносача "Нимиц " към Техеран се насочат хеликоптери с десантчици. Но интервенцията "Орлов нокът " завършва с неуспех. Хеликоптерите попадат в пясъчна стихия, два летателни апарата излизат от строя, трети се отклонява от курса. Американците дефинитивно се отхвърлят от рейда, откакто един от вертолетите се сблъсква с авиоцистерна. Осем десантчици умират, а четирима получават съществени пострадвания.
След неуспеха на военната интервенция сътрудникът Тони Мендес е претрупан да изведе шестима дипломати отвън страната. Той инсценира снимането на филм в Техеран, а дипломатите са показани за членове на екипа. На описаните събития беше отдаден филмът "Арго ", който през 2013 година получи "Оскар " за най-хубав филм. Режисьор и реализатор на основната роля беше американският артист Бен Афлек.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР