На 77-годишна възраст почина дългогодишната посланичка на Куба в България

...
На 77-годишна възраст почина дългогодишната посланичка на Куба в България
Коментари Харесай

Почина кубинската българка - посланик Тересита Капоте Камачо


На 77-годишна възраст умря дългогодишната посланичка на Куба в България Тересита Капоте Камачо, оповестиха от Асоциацията за другарство сред България и Куба.

Тя е издъхнала на 2 юни в Хавана.

" Загубихме огромен другар на България. Ще я помним с надълбоко почитание и като знак на нашето другарство ", пишат още от асоциацията.

Тересита Капоте постоянно приключва интервютата си с думите: " Ние обичаме България! ". Тя е краткотрайно ръководещ посолството на Република Куба у нас (1994 - 2001 г.) и по-късно - ексклузивен и пълномощен дипломат (2010-2015 г.).

Едва 18-годишна кубинката идва в България през 1961 година, с цел да учи " Черна металургия " в Перник. По-късно за това си занятие ще каже, че ѝ е било забавно, въпреки да няма нищо общо с дипломацията. От 1963 година още веднъж е в Куба. Канят я на работа като преводачка в българското посолство в Хавана. Ражда сина си Асен (когото всички назовават Ачо) и щерка си Росио (или Роси), които са на половина българи. През 1966 година тя още веднъж идва в България, с цел да работи като преводач и секретар в кубинското посолство. През 1970 година се връща в Хавана. В Куба приключва Института за външнополитически връзки и става професионален посланик.

Друг любопитен миг от нейната биография е, че превежда при срещите на Тодор Живков с Фидел Кастро - през 1970 и 1972 година През 1986 година Тересита Капоте постъпва в кубинското посолство в София - този път като втори, а по-късно и като първи секретар. Става очевидец на демократичните промени у нас от 1989 година А след тях на два пъти заема поста дипломат.

" Общото сред кубинците и българите е, е че са положителни хора. И българите, и кубинците са и доста умни ", споделяше Тересита Капоте.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР