На 77-годишна възраст е починал бившият съветски военен офицер Станислав

...
На 77-годишна възраст е починал бившият съветски военен офицер Станислав
Коментари Харесай

Почина Станислав Петров - мъжът, който спаси света от ядрена война

На 77-годишна възраст е умрял някогашният руски боен офицер Станислав Петров, който спаси света от допустима нуклеарна злополука в пика на Студената война. 

Подполковник Станислав Петров е бил на пост в съветски център за ранно нуклеарно предизвестие през 1983 година, когато компютрите неправилно засичат сигнали за идващи ракети, изстреляни от Съединени американски щати. Той взема решението, че това е подправена паника и не рапортува на висшестоящите. Неговите дейности бяха огласени години по-късно и се счита, че посредством тях Петров е предотвратил международна нуклеарна война. 

Той е умрял в Москва през месец май, само че за гибелта му излиза наяве едвам в този момент, предава Би Би Си. 

В изявление за руска програма на Би Би Си през 2013 година Станислав Петров описа, че е получил голям брой предупредителни сигнали на компютрите пред него в ранните часове на 26 септември 1983 година Според тези сигнали, американски ракети против Русия са били изстреляни. " Разполагах с данните да предположа, че има провеждаща се ракетна офанзива. Ако бях изпратил отчет до веригата нагоре по командването, никой нямаше да оспори ", сподели той. " Всичко, което трябваше да направя, е да взема телефонната слушалка, да набера директната линия до нашите топ командири - само че не можех да мръдна. Чувствах се все едно седя на нагорещен тиган ", продължава Петров. 

" 23 минути по-късно разбрах, че нищо не се е случило. Ако имаше същински удар, щях към този момент да съм схванал. Беше такова облекчение ", продължава той. 

По-късно следствие дава умозаключение, че руските спътници простъпка са разпознали слънчевата светлина, отразяваша се върху облаците, като мотори на интерконтинентални балистични ракети. 

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР