На 77 години в Япония почина един от четиримата американци,

...
На 77 години в Япония почина един от четиримата американци,
Коментари Харесай

История от Студената война: Американски дезертьор в Северна Корея

На 77 години в Япония умря един от четиримата американци, дезертирали в Северна Корея през 60-те години. Дженкинс живее близо 40 години като заложник в изолираната комунистическа страна. Той е и единственият от четиримата, пуснат на независимост. Вижте още за тази малко позната страница от Студената война.

Няколко бири, няколко крачки през демилитаризираната зона - това прекатурва ориста на 24-годишния американски сержант Чарлз Дженкиснс една януарска вечер през 1965. Дезертира и се предава на севернокорейските бойци, тъй като го е боязън, че ще го убият по време на наблюдаване в зоната или че ще го пратят да води война във Виетнам.

Планът му бил да се съобщи в руското посолство и да се върне в Съединени американски щати при замяна на пленници. Но го задържат в Северна Корея и го принуждават като другите трима американски дезертьори от предходните две години, да превежда, да преподава британски и да играе неприятния в пропагандни филми.

Имало и пердах, брутални и постоянно ненужни медицински процедури. Насила през 1980-а го оженват за младата Хитоми Сога. Тя е от десетината японски жители, отвлечени в този интервал в Северна Корея, с цел да учат на японски тамошните шпиони. Но двамата се влюбват, раждат им се две дъщери, през 2002-а тя е освободена след среща на върха сред Пхенян и Токио, а след две години той е пуснат да отиде при нея. В Япония се предава на американската войска, разжалват го и го осъждат на 30 дни затвор. После фамилията се открива в нейния роден остров Садо.


Чарлз Дженкинс: Днес е първият ден от последната страница на моя живот. Надявам се тук, на този остров в Япония, да прекарам остатъка от живота си дружно с моята брачна половинка и децата.
Там Дженкинс посреща туристи, продава сувенири и трудно се приспособява след 40 години изолираност - не е виждал компютър или интернет, има здравословни проблеми поради медицинските интервенции, на които е бил подложен в северна Корея. Казва, че е намерил щастието. До края на живота си обаче е преследван от страха, че той и брачната половинка му ще бъдат убити от севернокорейски сътрудници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР